Mali maturanti Dositeja mešali s Kolumbom

Dobar deo osnovaca ne zna kako izgleda Dositej Obradović, prosvetitelj i začetnik srpskog školstva.
To je pokazao današnji kombinovani test na maloj maturi, gde su u liku Dositeja mali maturanti videli Kolumba, Vaska de Gamu, Luja 14, Džordža Vašingtona, Edisona, pa čak i Cezara.
 
Učenici osmog razreda polagali su danas kombinovani test sa pitanjima iz geografije, fizike, hemije, istorije i biologije. Dok neki đaci kažu da je najlakše bilo prepoznati sliku Dositeja Obradovića, mnogi to nisu znali. Začuđeni nastavnici kažu da su đaci mislili da je reč o Kolumbu, Vasku da Gami, pa čak i Juliju Cezaru.
 
- Šetajući se kroz učionicu, video sam da nekoliko dece ima problem da na slici prepozna lik Dositeja Obradovića. To su primetile i druge kolege, pa smo međusobno komentarisali koliko je to alarmantno - priča za "Blic" jedan od profesora iz škole na jugoistoku Srbije, koji je dežurao dok su osnovci rešavali test. On ističe da za neznanje ne krivi decu, nego smatra da je to odgovornost nastavnika.
 
Slična iskustva podelili su i drugi prosvetari na društvenim mrežama. Pojedini među njima podsetili su da je prošle godine bilo problema i sa prepoznavanjem Nikole Tesle.
 
- Ne prihvatam tezu da deca ne znaju zato što ih nastavnici ne uče kako treba. Smatram da su naša deca žrtve nas, odraslih, koji smo im za ideale nametnuli neradnike, nemoral, polusvet - kaže učiteljica Snežana Đ, koja je bila jedan od supervizora tokom današnjeg polaganja u Beogradu.
 
Ona navodi da je ovaj primer sa slikom Dositeja Obradovića poražavajući rezultat nivoa znanja, a da je jedan od uzroka u loše osmišljenom sistemu obrazovanja u kom prosvetari previše pažnje moraju da posvećuju administraciji.
 
Direktorka beogradske OŠ "Đorđe Krstić" Jelena Volarov, međutim, napominje da supervizori na današnjem polaganju ne mogu da imaju konkretne podatke i celovitu sliku, a da će preciznu statistiku o prolaznosti i odgovorima imati sutra ujutru.
 
- Bilo bi zanimljivo videti kako su na pitanje o Dositeju Obradoviću odgovorili učenici iz škole koja nosi njegovo ime - dodaje ona za "Blic".
 
Učenici su kombinovanim testom završili polaganje male mature. Krajnji rok da budu objavljeni preliminarni rezultati u školama je petak u osam ujutru, ali mnoge škole će to uraditi već sutra.
 
Nezadovoljni rezultatima moći će da se žale školskim komisijama u subotu, a ako i dalje budu imali primedbe na to kako su ocenjeni, u ponedeljak mogu pravdu da potraže pred okružnim komisijama. Objavljivanje konačnih rezultata biće u četvrtak 28. juna, a naredna dva dana učenici će moći da predaju liste želja. Rezultati rasporeda učenika po srednjim školama biće objavljeni 8. jula, a prvi upisni krug zakazan je za 9. i 10. jul.
  • Nebojša

    21.06.2018 18:23
    Dara, Seka, Maca, Ajfonka,Jeca
    U rijaliti Srbiji i nije moguce da znaju više. A takođe i političari ne kaskaju za rijaliti soodobama pa smo i kod njih slusali o Betovenu.
    Odgovorili su i da kompromitovati znaci proslaviti se sto je odlika politicara zadnjih 17 godina ali i rijaliti zvezda koje za kompromitaciju dobijaju velike pare i svi mediji pisu o njima.
    Bilo bi zanimljivo videti da li je takvih odgovora bilo i u skolama koje nose ime dositeja Obradovica.
    Provozajte se do Kruševca i videcete neverovatan natpis na zgradi DOS. OBRADOVIĆ
    Skandalozno.
  • Futog

    21.06.2018 06:43
    Www
    Sto se cudite kad su deci uzori Rasta Ceca Lepi Mica itd
  • Marko

    21.06.2018 06:17
    Dosije
    Mnogo će im pomoći u životu ako uspeju da prepoznaju Dositeja Obradovića-ulje na platnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.