Srbija na 57. mestu po nelegalnoj trgovini

Srbija je po indeksu nelegalne trgovine zauzela 57. mesto među 84 zemlje, prema danas predstavljenim rezultatima izveštaja "The Economist Intelligence Unit" (EIU).
Srbija na 57. mestu po nelegalnoj trgovini
Foto: Pixabay
Prema Globalnom izveštaju o indeksu nelegalne trgovine, Srbija je od mogućih 100 poena ostvarila skor od 52,2 poena.
 
Kako se navodi u izveštaju, Crna Gora je zauzela 63. mesto (49 poena), a Bosna i Hercegovina je na 74. poziciji (40,9 poena).
 
U izveštaju se navodi da su pokazatelji za sve tri balkanske ekonomije niži od globalnih i regionalnih prosečnih indikatora u svakoj od četiri kategorije posmatrane u sklopu indeksa, ali da je Srbija u kategoriji carinsko okruženje nadmašila prosečan globalni indeks i plasirala se na 48. mesto sa skorom od 74,2 poena.
 
Postoje, međutim, pozitivni signali da sve tri ekonomije ostvaruju napredak u oblasti pranja novca, trgovine ljudima i saradnje u borbi protiv nelegalne trgovine. Kako se navodi u izveštaju, Srbija i BiH preduzimaju napore na planu unapređenja režima borbe protiv pranja novca kroz rad sa organizacijama kao što su Međunarodno telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FATF).
 
Takođe, Srbija i Crna Gora su nedavno vodile razgovore o saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji, takođe, mogu poslužiti kao snažan pokretač intenzivnijeg dijaloga o nelegalnoj trgovini, ali i šire reforme u oblasti krivičnog pravosuđa, ocenjuje se u izveštaju.
 
U sklopu ovog indeksa, koji je sponzorisala Transnacionalna alijansa za borbu protiv ilegalne trgovine (TRACI), posmatrane su četiri kategorije: angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovina i transparentnost, kao i ponuda i potražnja, a svaka kategorija obuhvata između dva i pet indikatora. Zemlje, među kojima su prvi put i one iz balkanskog regiona, izabrane su tako da daju što reprezentativniji pregled situacije na svetskom nivou, imajući u vidu različitosti geografskih područja, broja stanovnika i nivoa razvoja.
  • Pawlle

    21.06.2018 05:44
    Srbija na prvom mestu u pljacki gradjana od strane drzave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija