Počinje leto, danas najduža obdanica u godini

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počinje danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vreme počinje zima.
Počinje leto, danas najduža obdanica u godini
Foto: Pixabay
Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da će na dan početka leta obdanica biti najduža, a noć najkraća. Obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega 8 časova i 25 minuta.
 
Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.
 
Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.
 
Ali ni tamo nije hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južžni nebeski pol najudaljeniji od Sunca. Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija