Svaki treći student želi da ode iz Srbije

"Trećina studenata planira da nakon završenog fakulteta ode iz Srbije, a 90 odsto za to ima i podršku roditelja", izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.
Svaki treći student želi da ode iz Srbije
Foto: Pixabay
Kaže da je to jedan od rezultata istraživanja "Migracije studenata", koje će danas biti zvanično predstavljeno na konferenciji za medije, a u kojem je učestvovalo 11.000 studenata sa državnih i privatnih fakulteta iz Srbije.
 
"Najbitniji podatak je da jedna trećina studenata planira da čim završi studije ode iz zemlje i to je poražavajući podatak. Od onih koji planiraju da odu, 90 odsto njih ima podršku roditelja, a 70 odsto već ima ili bliskog srodnika ili prijatelja, koji je negde u inostranstvu i koji bi mogao da im pomogne", istakla je Đukić Dejanović za TV Pink.
 
Među razlozima zašto žele da napuste zemlju, ministarka navodi da najčešće navode da žele da rade u svojoj struci, pristojno zarade, imaju krov nad glavom i obezbede svoju egzistenciju.
 
"Njihova želja je da rade u svojoj struci i da budu plaćeni kao u Nemačkoj ili Americi", navela je Đukić Dejanović.
 
IT stručnjaci i medicinari su najčešći profili koji se školuju u Srbiji, a svoje znanje žele da unovče u inostranstvu. Istraživanje je pokazalo i da medicinari najčešće navode Nemačku kao zemlju u kojoj bi mogli da rade, dok 11 odsto studenata IT-ja želi da ide u Ameriku.
 
"Po učestalosti gde žele da se zaposle to su Švajcarska, Austrija i Norveška. To su zemlje gde naši obrazovani ljudi idu", rekla je Đukić Dejanović.
 
Ministarka upozorava da će, ako se tako nastavi, u narednim decenijama demografski profil Srbije u kulturološkom, ekonomskom, populacionom, intelektualnom smislu, biti još siromašniji.
 
"Zbog toga demografija i populaciona politika jesu briga Vlade Srbije, a smatram i da sa migrantima mora mnogo organizovanije da se radi, jer neće svi uspeti da odu preko, već deo njih će ostati ovde", istakla je Đukić Dejanović.
 
Međutim, ministarka je naglasila da je pozitivna strana istraživanja što je 50 odsto studenata reklo da ne bi otišli iz zemlje ako bi im država obezbedila "kredit za stan, za naučno-istraživački rad, bolji status, bolju mogućnost zaposlenja".
 
Kao odgovor na rezultate istraživanja, ministarka vidi u upisnoj politici, koja podrazumeva da se školovanje podudara sa potrebama srpskog tržišta.
  • x

    21.06.2018 22:56
    z
    Deca koja su na državnom fakultetu , a plaćaju školarinu, treba za taj novac da studiraju u inostranstvu,Odmah važeća diploma, odgovarajći posao .Naša Agencija za akreditaciu fakulteta nema licencu asocijacije Evropskih agencija za akreditacij, treba tek 2019 da aplicira da je prime.Kako će da važe diplome naše dece u inostranstvu?
  • Liman3

    21.06.2018 18:52
    Molio bih..
    ...autora da ispravi naslov u Svaki student zeli da ode u inostranstvo tj da se preseli i ne vrati u ovu lakrdiju od zemlje bez buducnosti!
  • Jasna

    21.06.2018 14:59
    Odlazak
    Problem je što više niko ne dovodi u pitanje mogu li naša deca da ostanu ovde? Njihov odlazak je neizbežan i opravdan jer nismo i nećemo biti u poziciji da im kažemo da čekaju i razmisle jer nije ovde tako loše. Naša deca su pametna i ne padaju na laži i šminkanje realnosti, nisu oni kao što smo mi nekad bili. Odluka da odu je samo njihova i ničija više jer svako treba da pronadje svoj put i da ga sledi. Nama koji ih ispraćamo potrebna je snaga da ubedimo sebe kako treba da budemo srećni što su otišli odavde. Kad ih ispratimo na aerodrom svaki put umre i deo nas a onda brojimo dane do sledećeg susreta u nadi da ćemo imati nešto novo da im kažemo, nešto što bi ih zadržalo ovde duže od dve-tri nedelje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.