Evropska investiciona banka: Više od 10 milijardi evra za region, skoro polovina za Srbiju

Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je da je ta institucija uložila više od 10 milijardi evra u region, od toga skoro polovina za Srbiju, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić istakla da je EIB jedan od najvažnijih partnera u reformi Srbije i njenoj modernizaciji.
Evropska investiciona banka: Više od 10 milijardi evra za region, skoro polovina za Srbiju
Foto: Pixabay
Negre je podsetila da je banka u ovom regionu bila angažovana pre 40 godina i pomogla izgradnju kapitalnih projekata kao što je autoput "Bratstva i jedinstva".
 
"Imamo u planu da, samo u Srbiji u budućnosti, podržimo projekte vredne više od milijardu evra u raznim sektorima širom zemlje, kombinujući naše kreditiranje sa donacijama", rekla je Negre.
 
Brnabić je navela da su neki od najvidljivijih rezultata saradnje Srbije i EIB putnička i železnička infrastruktura. Manje vidljivo, ali za građane veoma važna je komunalna infrastruktura u lokalnim samoupravama, rekla je Brnabić koja je istakla da je za nju posebno značajna zdravstvena infrastruktura.
 
Podsećajući na obnovu Kliničkog centra u Nišu, premijerka je rekla da Srbiju očekuje renoviranje Kliničkog centra Srbije u Beogradu, a potom kliničkih centara Vojvodine i Kragujevca. Navela je da je značajna podrška EUB razvoju digitalizacije, inovacijama i start up kompanijama, napominjući da je 60 miliona evra dato za naučnu infrastrukturu u vidu naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, lamela na Elektotehničkom fakultetu u Nišu i Biosens institutu u Novom Sadu.
  • Милорад

    24.06.2018 00:34
    Одрасмо их
    Шта су наредили да направимо од тих њихових зеленашких кредита , нато пут за Албанију или концлагере за избеглице које ће нам убацити ?
  • Nervirach

    23.06.2018 13:47
    A od rusa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.