Isključenje iz sistema daljinskog grejanja moguće i komplikovano

Daljinsko grejanje smatra se najkomfornijim, ali zahteva za isključenje sa grejne mreže ima u svim toplanama.
Isključenje iz sistema daljinskog grejanja moguće i komplikovano
Foto: 021.rs
Kako prenosi RTS, Zakon o energetici daje mogućnost isključenja sa grejne mreže, ali zbog komplikovane procedure retki su oni koji i uspeju da ga odjave. Taj posao se može obaviti samo leti.
 
Isključenje sa daljinskog grejanja neka domaćinstva traže ako ne koriste stan ili poslovni prostor, uglavnom jer žele da ga zamene jeftinijim grejanjem.
 
"Danas imamo četrdesetak zahteva što je mnogo manje nego prošle godine. Dajemo naše tehničke uslove, pa ko ispuni te uslove može da bude isključen", poručuje inženjer mašinstva u jagodinskoj Toplani Nemanja Kuzmanović.
 
Tehničke uslove nije lako ispuniti jer grejne cevi povezuju sve stanove. Uz zahtev koji podnosi isključivo vlasnik stana, treba priložiti i saglasnost dve trećine komšija kao i "idejni projekat" koji će predvideti stanje grejnih instalacija posle isključenja jer se ne sme ugroziti grejanje komšija.
 
"Sve te troškove plaća podnosilac zahteva jer se tu nužno postavlja pitanje - a zašto bi pravo nekoga ko ostaje na sistemu bilo manje od onoga ko želi da napusti sistem sa kog se grejao", kaže direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.
 
Kuzmanović dodaje za RTS i da korisnici koji ostaju na mreži osećaju manjak kvaliteta grejanja. 
 
Oni koji se isključe sa daljiskog sistema i dalje su obavezni da plaćaju fiksne troškove, što je gotovo četvrtina računa.
 
"Građani koji se isključe sa grejanja, oni su samim činom svojevremenog priključenja, da li kupovinom stana ili na bilo koji drugi način kasnijim priključenjem, u suštini zakupili kapacitet i taj kapacitet neko mora da održava", ukazuje državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić.
 
Problem je i što većina toplana još nema ni Pravilnik o uslovima i mogućnostima isključenja grejanja jer ga njihovi osnivači - lokalne samouprave nisu usvojili. Udruženje toplana im je ponudilo Nacrt tog pravilnika.
 
"Ovo bi apsolutno trebalo da olakša posao lokalnim samoupravama jer su one dobile jedan model, mogu da ga primene takav kakav je ili da ga eventualno prilagode svojim uslovima. To je isključivo u njihovoj nadležnosti", dodaje Predić.
 
Zahteva za isključenje neće biti kada se uvede potpuna naplata grejanja po potrošnji. A to znači da građani sami odlučuju kada će odvrtati ili zavrtati radijatore i time uticati na svoje račune.
  • Termičar

    25.06.2018 23:05
    Drva
    Ove sveznalice što se bune morale bi prvo puno da nauče o Zakonu o planiranju I izgranji, Zakonu o projektovanju, detaljnim planovima regulacije, energetskoj efikasnosti itd. pa da nešto komentarišu. A osnovna poruka im je kad kupuješ dobro se raspitaš šta I gde kupuješ jer ni u jednoj uređenoj zemlji ili bar malo uređenoj ne možeš u kolektivnom stanovanju da radiš šta hoćeš. To samo kod nas tako zamišljaju oni što sa sela dođu u grad. Ako hoćeš sam da pametuješ onda kupiš plac pa zidaš kuću I ložiš gume ako si dovoljno daleko od komšija da te ne prijave. A da trošiš struju za grejanje pored drugih izvora predviđenih za grejanje ne bi trebalo nigde dozvolu da dobiješ. A dozvolu drugu moraš dobiti. Za drva ćeš sigurno dobiti ako imaš dimnjak pa testeru u ruke to je najjeftinije.
  • LIMAN 2

    25.06.2018 09:57
    REKONSTRUKCIJA!?
    Ovako je Rekonstrukcija Urađena,Kada je Jelić bio Direktor Toplane!
    Zbog Nadogradnje dve Susedne Zgrade,Odvojeno je Grejanje u Podstanici
    srednje Zgrade!Ali nisu Poskidani Viškovi Cevovoda!?
    Na Pismene Primedbe Stanara,JELIĆ nije ODGOVARAO!
    Koliko se Samo Toplotne Energije gubi u Podstanici!?KOJU STANARI PLAČAJU!?

    https://www.youtube.com/watch?v=syd1EJUDupc
    https://www.youtube.com/watch?v=WGO325TvH_s
  • Iluzija

    25.06.2018 09:10
    Grejanje leti.
    Gde to ima da grejanje placamo i leti i zimi po istoj ceni....pa u Novom Sadu ....Šta je sa kalorimetrima.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.