Završeni razgovori Vučića, Tačija i Mogerini u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu otvoreno razgovarao o mnogim pitanjima, kao i da je "dogovoreno da svi problemi moraju da se reše u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednosti i sigurnost građana".
Završeni razgovori Vučića, Tačija i Mogerini u Briselu
Foto: 021.rs
"Razgovarali smo o tome da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da rešavamo otvorene probleme. Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima, nisam preterani optimista ali smo ta pitanja otvorili. Ne bih da iznosim detalje", rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.
 
Nakon sastanka sa Tačijem u Briselu, održanog uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Vučić je istakao da je dogovoreno da će se dijalog intenzifikovati.
 
"Dolaziće predstavnici Evrope u Beograd, dolazićemo u Brisel češće", naveo je predsednik.
 
Istakao je da će se u narednom periodu obratiti naciji sa rešenjem za kosovsko pitanje, ali je dodao da ne može sa sigurnošću da kaže kada će se obratiti.
 
"Kada budem video da li imamo nekakvu šansu da napravimo kompromisno rešenje, koje neću da potpisujem a narod će reći da li želi ili ne želi. Ne treba se plašiti samovolje", istakao je Vučić, dodajući da će to rešenje biti "značajno za nas pošto danas nemamo ništa".
 
Stav je Evropske unije da Priština neodložno mora krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali će na pregovaračkom stolu delegacija Beograda i Prištine biti takođe "sprovođenje svih dogovora" u Briselskom sporazumu, uključujući energetiku i nagodbu oko elektrane Gazivode na severu Kosova.
 
To su agenciji Beta preneli evropski diplomatski izvori koji su ukazali i na izjavu predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog Parlamenta Dejvida Mekalistera, koja odražava stavove Nemačke i još nekih članica EU, da je "prioritet stvaranje Zajednice srpskih opština, ali i da se pitanje energetike mora rešiti".  
 
Mekalister je u raspravi o rezoluciji o Srbiji u SPO EP podvukao da "Srbija i dalje ulaže napore za normalizaciju odnosa s Kosovom", naglasivši da "i Kosovo i Srbija moraju da delaju u dobroj veri i blagovremeno na primeni postignutih dogovora".  
 
Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice Federike Mogerini su predočili da se od Prištine "imperativno očekuje" da do početka avgusta, kako su obećale kosovske vlasti, bude izrađen statut ZSO.  
 
Vlasti u Prištini su se dosad, a to je preko pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, oglušavale od početka primene ključnog dogovora o ZSO.  
 
Predsednik Kosova Hasim Tači je rekao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.
 
Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine i diplomate u Briselu kažu da je u međuvremenu došlo do prave krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i stavu Beograda da EU ništa ne čini da privoli Prištinu da ispoštuje ključni deo Briselskog sporazuma, a to je ZSO.  
 
Vidljiv pritisak na dijalog vrše i Amerikanci koji traže da se što pre krene u sklapanje konačnog sporazuma o sređivanju odnosa Beograda i Prištine, mada oni to vide kao prevashodno neku vrstu priznavanja Kosova od strane Srbije.  
 
Iz Vašingtona su Beogradu stizale i poruke da će se zajamčiti formiranje ZSO i zaštita srpskih crkava i manastira ako srpske vlasti pristanu na ulazak Kosova u međunarodne organizacije, dakle i u UN, što bi bilo priznavanje Kosova, ali je to Beograd odbacio.  
  • Ns 49

    25.06.2018 06:55
    Ja sam se samo bojao da ga Vučko ne nalupa jer baš ima pik na Tačlija za koga se priča da je poreklom Crnogorac.
  • Uskoro

    24.06.2018 22:08
    Protesti
    Ko tebi AV, AV daje za pravo da bez Vlade Srbije pregovaras i odlučujes u ime naroda???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.