Roming za građane Srbije verovatno neće biti ukinut brzo kao što se najavljuje

Dok građane Evropske unije još od sredine prošle godine razgovori preko granice koštaju isto koliko i oni u domaćem saobraćaju, Srbija i zemlje u regionu i dalje čekaju u redu da roming i za njih postane prošlost.
Roming za građane Srbije verovatno neće biti ukinut brzo kao što se najavljuje
Foto: Pixabay
Kako prenosi N1, iako su zvaničnici najavljivali da bi do toga moglo da dođe na nedavno održanom Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, za Srbiju je jedino dogovoreno "pojeftinjenje" usluga. Zbog toga se postavlja i pitanje da li građani mogu da očekuju ukidanje skupih roming tarifa u narednih nekoliko godina?
 
Iako se Samit u Sofiji u medijima nazivao "Dan D" za telekomunikacije u regionu, odnosno kao dan kada će roming za zemlje Zapadnog Balkana biti ukinut - najavljeno nije i ostvareno. Roming ostaje na snazi, a gogovor je jedino postignut oko pojeftinjenja skupih impulsa. Iz Ministarstva telekomunikacija kažu da bi novi samit u Londonu, koji se očekuje u julu, mogao da donese bolje vesti. 
 
"Nadamo se da nećemo morati da čekamo još nekoliko godina i verujemo da ćemo možda već ove godine u julu na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, možda imati već potpisan taj Sporazum o snižavanju cena rominga na teritoriji zemalja Zapadnog Balkana - što bi praktično bio prvi korak i uvođenje u ukidanje rominga i sa članicama zemljama Evropske unije, koje bi moglo doći u najboljem slučaju ili u najboljem scenariju u narednih godinu dana od potpisivanja Sporazuma u Londonu", kaže državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić.
 
Iz kompanije Vip mobile, koja je jedan od tri mobilna operatera na tržištu Srbije, za N1 navode da je ukidanje roming troškova dugotrajan i komplikovan proces, koji je, pre svega, regulatorne prirode i najviše zavisi od međudržavnih dogovora. Kako dodaju, sam proces je i u Evropskoj uniji trajao 10 godini, zbog čega smatraju da se stvarni ni u Srbiji neće odvijati tako brzo. 
 
"Mi nemamo konkretne informacije od naših zvaničnih institucija u kojoj su fazi ovi pregovori kada govorimo o roming cenama za korisnike u Srbiji, ali znajući kako proces funkcioniše, smatramo da su u pitanju godine, pre nego meseci. EU roming regulativa važi za operatere i korisnike koji su u EU. Nama operaterima van EU inostrani roming partneri naplaćuju drugačije, po pravilu visoke cene, za mogućnost da naši korisnici koriste njihove mreže u romingu. Da bi došlo do ukidanja rominga sa zemljama EU, neophodno je da prvo dođe do sniženja cena na veleprodajnom nivou", kažu iz kompanije Vip mobile.
 
I dok se to pitanje rešava, operateri se utrkuju ko će napraviti bolju ponudu za svoje korisnike. Tri kompanije koje dele tržište telekomunikacija u Srbiji - Telenor, MTS i Vip mobile, korisnicima svoje usluge uglavnom predstavljaju kao "najpovoljnije".
 
Za građane Evropske unije roming je ukinut u junu 2017. godine. Taj potez je Evropska komisija uvrstila među najveće uspehe EU. Prema sadašnjim najavama, takvom uspehu bi Srbija mogla da se raduje u najboljem slučaju za godinu dana. 
  • vslv

    25.06.2018 10:40
    @Nenad
    Pa i nije baš da je wifi na svakom ćošku a uostalom nekome nije jedina obaveza u životu da se javi mami koja mu plaća letovanje, neki možda moraju da odgovore na pozive sa posla i za posao. Nije EU samo Grčka kad odeš na letovanje...
  • Hm

    25.06.2018 08:32
    Ko je ovo smeo da obeća? Ko mu je poverovao?
  • Gladius et anus

    25.06.2018 06:00
    Maximus
    Овце постоје да би се шишале...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.