Srbija danas otvara još dva poglavlja u pregovorima sa EU

U Luksemburgu se danas održava Međuvladina konferencija, na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU - 33 (finansijske i budžetske odredbe) i poglavlje 13 (ribarstvo).
Srbija danas otvara još dva poglavlja u pregovorima sa EU
Foto: Pixabay
Sa dva nova poglavlja, Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.
 
Međuvladna konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, i prva je tokom bugarskog predsedavanja EU. Početak je planiran za 19.30 sati u zgradi Saveta EU u Luksemburgu.
 
Delegaciju Srbije ovom prilikom predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU.
 
"Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje”", ocenila je Joksimović.
 
Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.
 
Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već poglavlje 9 (finansijske usluge), kao i poglavlja 17 (ekonomska i monetarna politika) i 18 (statstika), za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije.
 
U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke procedure oko otvaranja poglavlja.
 
Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske.
 
Zvanični Beč je već najavio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.
 
U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguće organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru.
 
Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.
  • ljubica

    25.06.2018 11:43
    2
    Poglavlja i 11 i 12 koja regulisu poljoprivrednu proizvodnju su nam bolana tacka . Ne znamo sta cemo sa krastavcima? Sta ako i jedan bude koji milimetar duzi ili bude za stepen vece zakrivljenosti?
  • a

    25.06.2018 09:35
    a koliko je zatvorila ?
  • Петровград

    25.06.2018 09:16
    Канда су Румуни и Бугари брзо позатварали та поглавља?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija