Ministarstvo: Menjaće se zakon zbog sudske kontrole rada izvršitelja

Ministarstvo pravde potvrdilo je da će Zakon o izvršenju i obezbeđenju biti izmenjen drugi put, od kada je donet pre sedam godina, a izmene će se odnositi pre svega na sudsku kontrolu nad izvršiteljima.
Ministarstvo: Menjaće se zakon zbog sudske kontrole rada izvršitelja
Foto: Pixabay
Kako piše portal Insajder, izmene će uslediti zbog problema koje u praksi izaziva različito tumačenje sudova kada je reč o tom Zakonu.
 
"Kako je sudska kontrola rada javnih izvršitelja osnovni mehanizam zaštite stranaka, te kako različita praksa sudova ne stvara izvesnost, već dodatno unosi nepredvidivost postupanja javnih izvršitelja, stoga je Ministarstvo, iz razloga pravne sigurnosti, pristupilo preciziranju odredaba radi uspostavljanja jedinstvene sudske prakse kroz kontrolu rada izvršitelja", navodi se u odgovoru Insajderu.
 
Ministarstvo je naveli i da će dopunama biti uređeno "pitanje nadležnosti za sprovođenje izvršenja i obezbeđenja" i da će troškovi postupka biti jasniji.
 
Zakon je prvi put izmenjen 2015. godine.
  • Boris

    11.11.2018 17:31
    Isto se desilo da nekoliko izvrsitelja na ime istog slucaja uzimaju novac. Takodje, o tome nikoga ne obavestavaju, vec se samo odnekud pojave i ne znam po kom mehanizmu, eto ih skidaju novac sa racuna ljudima...i to za nesto sto je vec isplaceno...necuvena pljacka obicnih ljudi. Njima treba ozbiljna policijska kontrola....zloupotreba na pretek....
  • NS

    25.06.2018 12:26
    Evo slučaja koji može svakom da se dogodi:
    Čovek kupuje auto i ode na šalter MUP-a da proveri da nije neki izvršitelj stavio šapu i na šalteru kažu da je kod njih sve čisto. Čovek kupi auto kad ono već više meseci ne može da se registruje jer ga traže izvršitelji. Šta sad da radi savestan kupac? Taj koji ga je prodao kaže da je bankrot i da kao nije znao da ga jure izvršitelji i para narvno nema da vrati.
    Posle pita trgovce kolima i svi redom kažu da su imali istih problema.
    To se mora pod hitno rešiti jer savesni ljudi nastradaju.
  • Dule

    25.06.2018 11:04
    Mora se menjati kontrola dostave resenja o izvrsenju.To najvise zloupotrebljavaju izvrsitelji..Tu muvaju pisu za svakog da ga nisu nasli na adresi.Traze te u 10 ujutru kada si na poslu i onda te zakace na oglasnu tablu i posle odredjenog vremena se smatra da ti je resenje uruceno i nemas vise pravo na zalbu..To je jako lose resenje..Mora se uvesti neka kontrola dostave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.