Šabić dobio tužbu zbog slučaja Siniše Malog

Republičko javno tužilaštvo podnelo je tužbu protiv Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.
Tužba je podneta s ciljem poništavanja odluke po kojoj bi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) trebalo da dobije informacije o postupku protiv nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog zbog neprijavljivanja imovine i prihoda.
 
Kako navodi CINS, to je 32. tužba kojom se osporavaju Poverenikova rešenja u poslednjih nekoliko godina. "Ubeđen sam da je ova tužba jedan u nizu poteza kojim tužilaštvo nanosi štetu i inače poljuljanom ugledu tužilaštva kod nas", rekao je Šabić za CINS
 
Iako je Republičko tužilaštvo inicijalno obavestilo Poverenika da tužbe neće biti, posle pet dana na njegovu adresu je stigao novi dopis u kome se kaže da je tužba ipak podneta zbog dopunjene inicijative Višeg javnog tužilaštva. Tužba je pokrenuta pred Upravnim sudom sa ciljem da se odluka Poverenika poništi jer se smatra da je tim aktom povređen zakon na štetu javnog interesa. Iz Republičkog tužilaštva nije odgovoreno na pitanja CINS-a zbog čega je tužba ipak podneta i zbog čega to tužilaštvo smatra da nije u interesu javnosti da se novinarima CINS-a dostavi dokumentacije o slučaju Siniše Malog. 
 
CINS je u oktobru 2017. tražio od Višeg javnog tužilaštva dokumentaciju o postupku protiv tada gradonačelnika Beograda, a danas ministra finansija Siniše Malog. Postupak je pokrenut na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije iz 2016, zbog sumnje u neprijavljivanje imovine i prihoda. 
 
Više tužilaštvo je odbilo zahtev CINS-a uz obrazloženje da se krivični postupak protiv Malog "vodi pod oznakom stepen tajnosti strogo poverljivo" i da zbog toga ne može da pošalje tražena dokumenta. Poverenik je u februaru 2018. doneo odluku da obrazloženje Višeg tužilaštva nije u skladu sa zakonom i da dokumentacija mora biti poslata redakciji CINS-a u roku od pet dana.
  • Pićuka

    26.06.2018 09:10
    @Jasmina
    Problem je što su državne institucije stalno u konfliktu sa zakonom. Zašto je vama suspenzija zakona normalna stvar?
  • Vanja

    26.06.2018 06:33
    Šabić
    Šabić je zaslužio da dobije ovu tužbu!
  • Prcija

    25.06.2018 23:55
    Dick tator je u punom zamahu. Nadam se da barem koristi dezodorans.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija