Učesnicima protesta zbog cene goriva stižu prekršajne prijave

Učesnicima protesta zbog visokih cena goriva, koji su održani u junu, na adrese pristižu prekršajni nalozi prema kojima su oni krivi za nepropisno parkiranje ili ometanje saobraćaja, piše danas Vojvođanski analitičko istraživački centar VOICE.
Učesnicima protesta zbog cene goriva stižu prekršajne prijave
Foto: 021.rs
Broj podnetih saobraćajnih kazni nije poznat, ali je na adrese desetina onih čiji su automobili bili na čelu protestne kolone, ili ih je policija uslikala, kazna dostavljena. Poziv da se jave u policijsku stanicu i izjasne "ko je na dan blokade upravljao njihovim automobilom", stigao je i na adrese oko 10 građana opštine Srbobran i isto toliko u opštini Vrbas, gde je 9. juna bio blokiran put Vrbas Kula, a tri dana kasnije put Kula-Bačka Topola.
 
Meštatnin Lipara u opštini Kula Slobodan Rajačić (73), rekao je za VOICE da je policiji već tokom protesta dao izjavu da je "u ovim godinama dao podršku omladini i izašao sa njima na blokadu", te da su kazne koje su počele da pristižu ponižavajuće. "Odlučili smo da nećemo da platimo i tražimo da sud odluči jesmo li saobraćajni prekršajci ili građani koji imaju ustavno pravo da izraze nezadovoljstvo", rekao je Rajačić.
 
Pravnik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Filipović rekao je da prekršajne kazne mogu za cilj da imaju jedino da zastraše građane i spreče buduća javna okupljanja, jer Ustav Srbije garantuje pravo na javne proteste i okupljanja.
 
Iz Jukoma su dodali da je poslednjih godina u Srbiji pokrenut značajan broj prekršajnih postupaka protiv učesnika različitih protesta, te da takva praksa "negativno utiče na građanske slobode".
  • Pedja

    27.06.2018 07:17
    Znamo vas od ranije
    Ovo je za sada sve luk i voda. Biće stalno sve gore, režim se osilio. Poslednji je trenutak da se suprotstavimo, i to javno i glasno.
  • Srđana

    26.06.2018 22:52
    E neka si se ti založio za slobodu pojedinca.
    Izvini, da li si to shvatio pre ili posle jela? Pitam za druga pošto se moja radoznalost naslanja na njegovu.
  • Армаггедон

    26.06.2018 21:10
    Ако нас сад ућуткају и заплаше,готови смо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.