Miri Marković godinu dana zatvora posle 15 godina suđenja

Viši sud osudio je na godinu dana zatvora Mirjanu Marković zbog uticanja na članove vladine komisije za izvrše nezakonitu dodelu državnih stanova 2000.
Miri Marković godinu dana zatvora posle 15 godina suđenja
Foto: 021.rs
Istom presudom, nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i po dana zatvora, a tadašnji direktor Diposa Miloš Lončar na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja. Mira Marković je osuđena jer ih je podstrekivala na izvršenje tog dela.
 
Ona je osuđena u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica. Sud je zbog toga ostavio na snazi rešenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003. godine. 
 
Ova prvostepena presuda doneta je skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka. Osuđeni, kao i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.
 
Mirjana Marković je, prema optužnici, kao predsednica direkcije JUL-a, pojedine članove tadašnje Komisije Vlade Srbije za dodelu stanova podstrekavala da dodele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove. 
 
Suđenje Markovićevoj razdvojeno je početkom ove godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobodjeni optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena dela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu sa Markovićevom. U postupku pored njih dve, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi. 
 
Predstavnici Generalnog tužlaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da Mira Marković u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi. 
 
Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.
  • Мунгос

    27.06.2018 17:14
    Војвођанерски патријоти су задовољни, кроасани нису, али све је под контролом.
  • eeee

    27.06.2018 16:58
    Neki se osude za stanove, a neki napreduju u ministre. Inace, nekad sam tvrdila da su ova zena i njen muz najgore zlo koje moze da zadesi ovu zemlju. Eeee kako me je zivot pobio u toj tvrdnji...
  • Ivan

    27.06.2018 15:14
    @ Mirkov Ferdo
    Ja sa reCAPTCHA nemam problem.
    Primećujem razliku kada ponekad iz firme koja ima poveći broj zaposlenih sa sličnom IP adresom da mi izbacuje da moram da prepoznajem saobraćajne znake i slično. Verovatno je nešto posredi sa vašim kompom čim vas teraju na kliktanje po slikama, meni kod kuće traži samo da štikliram kutijicu da nisam robot...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.