Set zakona o građevinarstvu nije zaustavio bespravnu gradnju

Iako je nakon usvajanja seta urbanističkih zakona krajem 2015. godine bilo najavljeno da će se divljoj gradnji i nelegalnim objektima zauvek stati na put, Srbija je sve dalje od tog cilja jer neobeležena gradilišta i zgrade bez dozvole niču kao pečurke.
Set zakona o građevinarstvu nije zaustavio bespravnu gradnju
Foto: Pixabay
Prema nekim procenama, samo u Beogradu svaki peti objekat ili oko 200.000 kvadrata zida se bez dozvole, a slična je situacija i u celoj Srbiji, posebno u turističkim mestima i zaštićenim područjima.
 
Investitori često ulaze u posao nelegalno, iako se dozvole sada dobijaju za svega šest dana. Još veći je apsurd to što inspekcije uredno zatvore gradilište, donesu rešenje o rušenju nelegalno sazidanog, ali se radovi ne obustavljaju, sagrađeno se ne ruši, ne reaguju ni policija ni tužilaštvo, piše Danas.
 
Za divlje zgrade ne postoji ni problem priključka na mreže, već bez problema dobiju struju, vodu i kanalizaciju. Koliko je takvih slučajeva, niko ne zna, jer se evidencija o radu građevinske inspekcije, njen izlazak na teren, nalozi za obustavljanje radova, rešenja u rušenju nigde zbirno ne vode, bar ne tako da je javnosti dostupno.
 
"Čak i da postoji takav podatak, teško da bi ga saopštili jer je transparentost krupna bolest srpske države. Taj sistem odražava podelu na ljude koji rade regularno i sve plaćaju i na one koji su bliski vlasti i tu poziciju potvrđuju ignorisanjem zakona koji važe za druge građane", kaže za Danas ekonomista Milan Kovačević i ocenjuje da je ta ekspanzija nelegalne gradnje velika šteta za buduće generacije.
 
U Ministarstvu građevinarstva kažu da ne raspolažu službenom evidencijom koliko je nelegalnih objekata u radu ili izgrađeno nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju. Kažu da je to obaveza i nadležnost opština i gradova, pa bi oni i trebalo da preduzmu mere kojima bi se sprečila bespravna gradnja.
  • deda

    30.06.2018 09:58
    a mozda jeftinije, lakse i jednostavnije na crno pa legalizacija, mada nema razloga da ne srokaju tu zgradu ako je na divlje, to da se neko zeza i rizikuje silne pare moz biti samo ako ih pere za nekog il mu tetka salje, placevi jesu neciji, pise i ciji, opomena na tablu i rusi, kraj price
  • Ns

    30.06.2018 08:03
    Ugradjevinarstvo u porastu.
  • Podbarac

    30.06.2018 00:31
    Riba smrdi od glave...
    Haos je u svim segmentima ove upustene zemlje samo sto se ovo vidi golim okom.Mogu se donositi zakoni svaki dan ako nema odgovornosti za njihovo krsenje sve je samo farsa.Kada nisu poruseni objekti bivseg Predsednika u priobalju Save zasto bi rrusili nekom drugom.Njegovi divlje izgradjeni objekti se ne ruse,on se ne iseljava iz predsednicke vile,dat mu je izmisljen posao da prima platu i putuje po svetu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.