Preko hiljadu nastavnika nije kvalifikovano za predmete koje predaju

Više od hiljadu nastavnika u osnovnim i srednjim školama nije kvalifikovano za predmete koje predaju.
Preko hiljadu nastavnika nije kvalifikovano za predmete koje predaju
Foto: Pixabay
Tako se u užoj Srbiji dešava i to da, na primer, nastavnik fizičkog vaspitanja predaje hemiju. Problem je u tome što mladim stručnim ljudima profesor nije željeno zanimanje. Šta je rešenje?
 
U osnovnim i srednjim školama u Srbiji trenutno radi 457 nestručnih nastavnika matematike. To znači da ako jedan profesor matematike radi u tri odeljenja sa po 20 učenika, oko 27.000 đaka ima nestručnog predavača.
 
"Profesor fizičkog koji je predavao hemiju, pre pet-šest godina, bio je primoran da predaje fiziku i hemiju u svojoj školi. To je uža Srbija gde ne mogu da nađu adekvatne ljude i onda jedan čovek mora da predaje više predmeta, da ne bi putovali, gde bi bili manji troškovi za lokal", objašnjava predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.
 
Nestručno je i 239 nastavnika fizike, 109 informatike, 133 nemačkog i 48 nastavnika engleskog jezika. Najteža situacija je u mestima gde se nastava izvodi na jezicima nacionalnih manjina. Tu je čak polovina nestručnog kadra.
 
"Da bi neko bio stručan za određeni nastavni predmet, osim što ima odgovarajuće obrazovanje, treba i da poznaje jezik nastave", ističe Jasmina Đelić, načelnica odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava.
 
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković smatra da će ovakvih slučajeva biti i dalje. "Upravo zato što nema dovoljno onih koji bi za ovaj novac radili u obrazovanju, pogotovo ako imaju neku alternativu kao što su matematičari, kao što su profesori engleskog", navela je Jankovićeva
 
Neki gradovi, poput Sombora, stipendijama podstiču mlade da se upisuju na nastavničke smerove. A problem bi mogao da bude rešen na sledeći način.
 
"Odnos prema obrazovanju treba da se promeni, dakle odnos čitavog društva, da se zarade povećaju i da mladi ljudi budu na taj način privučeni da ostanu u sistemu", rekla je Jankovićeva.
 
Šansu za rešavanje ovog problema Jasmina Đelić vidi u ukidanju propisa kojima se reguliše zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. "Vidimo šansu i u donošenju propisa koji će regulisati platne razrede u ovom sektoru, ali i u stimulativnim merama koje mogu dati lokalne samouprave, bilo fakulteti ili univerziteti koji primaju buduće studente", navela je Đelićeva.
 
U ovom trenutku, najbolja situacija je u Kragujevcu gde nema nestručnih, i u Beogradu gde je 15 nestručnih nastavnika matematike.
  • Inspektor Višekruna

    08.07.2018 12:05
    Stručnost
    Iskreno sa vlastitim detetom nisam radio matematiku kada je predavala osoba sa višom školom, nije bilo potrebe, žena pred penzijom i odličan predavač, ali sam se bogami naradio, kada su predavali, oni koji su po stepenu stručne spreme bili i prekvalifikovani.
    Inače slažem se sa većinom navedenog u tekstu, prilikom zapošljavanja u prosveti, kao i u čitavoj javnoj službi, kvalitet nije faktor.
  • Jaja

    08.07.2018 10:54
    Jesmo li i u tome lider u regionu? Garant Slovenija ima manje nego mi :)
  • -J-

    08.07.2018 10:26
    Mislim da bi mnogo bolje i važnije bilo da se pozabavimo sa time koliko su "stručni" svi oni koji su na nekim funkcijama. A posebno ko nam sedi u parlamentu! Samo jedan primer: Palma... A koliko ih samo ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.