Đukić Dejanović: Bilo bi nas mnogo više da nema abortusa

U Srbiji se godišnje obavi oko 250.000 abortusa iako se prijavi 10 puta manje, a ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da bi trebalo napraviti novu organizacionu šemu gde će se obavljati abortusi za žene koje već donesu tu odluku, a u cilju njihove veće bezbednosti.
Đukić Dejanović: Bilo bi nas mnogo više da nema abortusa
Foto: 021.rs
"Nemamo tačan podatak koliko je tačno abortusa u Srbiji pošto se ne evidentira sve. Pravo je žene da odluči da li će prekinuti trudnoću, ali ako je ona tako odlučila, mi smo obavezni da napravimo edukaciju da sledeća trudnoća ne bude razlog ponovnog narušavanja njenog zdravlja", rekla je Đukić Dejanović za Tv Prva.
 
Objasnila je da bi zato trebalo napraviti novu organizacionu šemu gde se mogu obavljati abortusi, ne samo da bi znali tačan broj abortusa već da bi žene bile izložene manjem zdravstvenom riziku. To znači, dodaje, da abortusi mogu da se obavljaju samo u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama, kao i da prethodno komisija, u kojoj će biti psiholog, ginekolog i socijalni radnik sa njom porazgovaraju pre nego što žena donese odluku.
 
Đukić Dejanović ističe da bi nas bilo mnogo više u Srbiji da nije abortusa i napominje da u Srbiji nema dovoljno zaposlenih u inspekcijama kako bi se iskontrolisali svi abortusi.
 
"Demografski indikatori se menjaju na 10 godina i ako sada preduzmemo sve mere da bi stimulisali mlade da donose pozitivne odluke u vezi sa populacionom politikom, a to ne znači samo rađanje, već i migracije i aktivno starenje i drugo, onda ćemo prve povoljne efekte imati za 10 godina. Zato potenciram da ovo nije politička već nacionalna tema", dodala je ona.
 
Kaže da se crni indikatori ne mogu promeniti preko noći, poput onih da je na 1.000 ljudi u Srbiji u proseku devet rođenih beba, a da umre 15 osoba.
 
Đukić Dejanović je podsetila da su donete mere finansijske podrške za prvo dete 100.000 dinara jednokratno, a drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće do desete godine 12.000 i za četvrto 18.000 dinara do desete godine. Naglasila je da svako dete treba da bude željeno i da ne veruje da će neko samo zbog para rađati decu, ali i da je država predvidela da deca koja dobijaju tu pomoć treba da budu uključena u zdravstveni i obrazovni sistem i da njihovi roditelji ne mogu ta sredstva koristiti za namene koje neće podizati standard deteta.
  • Neša Pežo

    15.07.2018 12:19
    Gospođo Dejanović, bilo bi manje abortusa da je više radnih mesta i da su zaposlenja stalna a ne na određeno. Da je više nama a manje vama. Gospođo draga pričate nebuloze a veoma dobro znate u čemu je problem. Bolje je ne reći ništa nego lupetati.
  • Sramota

    15.07.2018 11:43
    Kako ih nije sramota!
  • Seka

    14.07.2018 10:03
    Izvinte,
    A koliko dece imate vi političari? Vama je dobro? Zar ne? Svako po 3 — 4? Dajte primer!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.