Centar Simon Vizental: U Srbiji jača neonacizam

Centar Simon Vizental objavio je izveštaj o neonacizmu na društvenim mrežama u kojima se spominju i neonacističke organizacije koje jačaju u Srbiji, piše "Blic".
Pod naslovom "Digitalni terorizam i mržnja 2018", Centar Simon Vizental navodi da srpski bend "Teror 88" širi mržnju i fašizam putem društvenih mreža. U saradnji sa Fejsbukom i Tviterom njihovi nalozi su isključeni, ali nisu blog i Instagram, navodi se u tekstu.
 
Stručnjaci Centra označili su ih kao naciste, koji kao logo koriste "Totenkopf", odnosno lobanju sa amblema SS divizije, uz objašnjenje da broj 88 u njihovom nazivu označava duplo osmo slovo abecede - HH, te da se odnosi na fašistički pozdrav Hajl Hitler. 
 
U izveštaju Centra se dodaje da je "Teror 88" usko povezan sa srpskim ogrankom zabranjene nacističke organizacije "Krv i čast". 
 
Pesme benda "Teror 88" i dalje su na Jutjubu, a najčešće ih šire pripadnici "Nacionalnog stroja", organizacija "Beli front Srbija", "Krv i čast", "Srbska akcija", "Combat 18" i pojedine navijačke grupa.
 
Politikolog Duško Radosavljević za "Blic" kaže da se Srbija u borbi protiv narastajućeg neonacizma ponaša letargično.
 
"Institucije i političari skoro da se trude da ne vide to šta rade neonacisti jer se, nažalost, na tome ne dobijaju politički poeni. A neonacisti su često deo snaga sa stadiona, pa se pretvaraju u političku snagu pojedinih desničarskih organizacija. Nadležni reaguju samo kad moraju i to nakon buke koju dignu antifašističke organizacije, pojedinci ili ljudi iz nevladinog sektora", kaže za "Blic" Radosavljević.
 
Dodaje i da to ne treba da čudi zato što u Srbiji zvanično skoro i da nema poštovanja prema antifašizmu.
 
"U prilog tome govori da se u državnom kalendaru ne obeležava 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije. Njega obeležavaju pojedine lokalne samouprave i zvaničnici po sopstvenom nahođenju, što nije dobro", ocenjuje Radosavljević.
 
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je za uspon nacističkih pokreta u Srbiji kriva nespremnost državnih organa da im se suprotstave.
 
"Svima je poznato da je slučaj 'Nacionalnog stroja' i Gorana Davidovića, zvanog Firer, već 10 godina pred sudom, a to je dokaz da država nije spremna da se obračuna s njima. Da je država odreagovala brzo i efikasno i kaznila ih, to bi bila poruka sličnim organizacijama da ne smeju da propagiraju ideje nacizma u Srbiji", navodi za beogradski list Popov.
 
Kako kaže, dodatni problem predstavlja i javnost koja nije spremna da se suprotstavi fašistima i dodaje da smo trenutno svedoci i revizije istorije kojom se pojedini ratni zločinci veličaju kao narodni heroji.
  • NS

    17.07.2018 19:58
    Kakva budalastina...
    Ali,mozda se neko aktivira sada,dobije prostora u medijima,prostora za delovanje i koju demokratsku donacijy,u pokrivanju sopstvenih nesredjenosti,odnosno izbacivanju istih sa jos pokojim kompleksima i tendencioznim namerama u veliloj oslobodilackoj borbi levicarske prevare...
  • Станко Србин

    17.07.2018 10:49
    Талалалалала
    Шта је једна група, он каже јача, наспрам готово целе ЕУ
  • Rade

    16.07.2018 12:20
    Voleo bih da vidim izvestaj ovog centra za Hrvatsku ,Poljsku,i jos neke drzave eu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija