Šarčević: U borbi protiv droge posao za psihologe i kažnjavanje roditelja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da će od 1. septembra u školama širom Srbije biti zaposleno 155 psihologa u cilju borbe protiv narkomanije.
Šarčević je za Televiziju Prva rekao da su u toj borbi najvažniji roditelji, koji moraju da brinu za svoju decu i da sarađuju sa školama na prevenciji i borbi sa narkomanijom jer, kako je rekao, "sve potiče iz porodice".
 
"Škola nije jedino i glavno mesto, jer sve potiče iz porodice. Briga roditelja za svoje dete mora da bude velika. Mi smo u sistemskom Zakonu o obrazovanju postavili mnoge stvari. S jedne strane edukacije, s druge saradnja i s treće kazna za one koji to ne rade", rekao je Šarčević i dodao da su planirane nove mere države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni.
 
Šarčević je rekao da je Ministarstvo samo stožer borbe protiv narkomanije, u koju su uključena i druga ministarstva i nadležne službe. Ministar međutim smatra da bi priču o borbi protiv narkomanije u školskim klupama trebalo izmestiti u porodicu, kao i da država mora da bude jasnija i stroža po pitanju kažnjavanja roditelja.
 
Šarčević je naveo da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti stranci budu više posećivali.
 
Šarčević je kazao da je Ministarstvo prosvete stožer ideje Komisije za borbu protiv narkomanije u okviru koje se sarađuje sa drugim ministarstvima.  
 
"Škole rade. Imaju programe prevencije droge", rekao je Šarčević.
  • Psiholog

    13.07.2018 01:49
    @JovaNS
    Ne, samo vece skole imaju psihologa i pedagoga, a ostale iskljucivo pedagoga.
    Mi smo nepotreban kadar izgleda, pa nas uvode rek kad zagusti.
    A vec osecam i da ce ovih 150 biti zaposleno sa sega-mega fakulteta i sa clanskom kartom... sa znanjem vrednosti nula bodova.
  • za ministra

    12.07.2018 14:52
    a kad ce se dotaci dilera
    svi redom ministri ih nekako preskacu u svom izlaganju kao da ne postoje
    kad da se droga stvori

    dok informativna predavanja ne budu sadrzala realne prikaze mogucnosti osoba pid uticajem
    tj kako neko ko je konzumurao droge u tom stanju govori, misli, deluje, reaguje od preventive nista a naroxito nista od plakata sa crtanim likovima
  • Mad Hatter

    12.07.2018 13:34
    Ministre u borbi protiv droga i narkomanije se pocinje od sebe. Svima je opste poznato da su najveci dileri narkotika u Srbiji upravo i drzavnih institucija, policije, BIA i carine. Kada budete presekli lanac dostave sa Kosova i kad policija sa sudstvom bude pocela da radi svoj posao onda cemo videti rezultate. U protivnom nemojte puno da se*ete o temi koju ne poznajete dobro ili se pravite ludi.

    Da li je neko iz vlade ozbiljno razmisljao o legalizaciji Marihuane?

    Naravno da nije. Niti ce iko ikad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.