Epidemiolozi: Nema nikakvog "američkog virusa" u vrtiću u Obrenovcu

Vest da se "američki virus" pojavio kod mališana u vrtiću u Obrenovcu uznemirila je brojne roditelje.
Epidemiolozi: Nema nikakvog "američkog virusa" u vrtiću u Obrenovcu
Foto: Pixabay
Međutim, epidemiolozi ističu da se nije pojavio nikakav novi virus, naročito ne "američki", već da je reč o poznatoj bolesti ruku, stopala i usta (Hand, foot and mouth disease) koja je česta u dečjim kolektivima, brzo prolazi i uglavnom ne ostavlja posledice.
 
Direktor Doma zdravlja Obrenovac Bojan Pešić kaže da su pre mesec dana imali epidemiju u vrtiću "Veseljko", gde je od bolesti ruku, stopala i usta obolelo 22 dece.
 
"Bolest ruku, stopala i usta jeste virusno oboljenje, ali prvi put čujem da je uzročnik nekakav 'američki virus'. Bolest izaziva virus iz grupe enterovirusa", navodi epidemiolog Biljana Begović Vuksanović. Ona pojašnjava da se bolest najčešće javlja kod dece do pet godina i da je karakteriše osip po stopalima, rukama i licu, po čemu je i dobila naziv. 
 
"Bolest obično prolazi sa blagim ili čak nikakvim simptomima. Može se javiti osip, malaksalost, gubitak apetita, gušobolja", pojašnjava Begović Vuksanović i navodi da se virus prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a da inkubacija traje tri do sedam dana. 
 
U isto vreme kada je u obrenovačkom vrtiću "Veseljko" obolelo 22 dece, bila je epidemija i u vrtiću na Novom Beogradu gde je obolelo sedam mališana. Prošle godine u Beogradu su bile dve epidemije bolesti ruku, stopala i usta, a u 2016. godine sedam, uglavnom u predškolskim ustanovama.
  • Pupi

    12.07.2018 20:29
    Sta to znaci "uglavnom ne ostavlja posledice" ???
    Koje posledice?

    Kakva je higijena u vrticima? Opa bato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija