Menu 021

"Večiti studenti" dobijaju još jednu šansu

Stari studenti dobiće najverovatnije novi rok da diplomiraju i to dodatne dve godine.
Info 12.07.2018. | 21:28 > 21:36
Foto: Pixabay
Skupštinski odbor za obrazovanje podržao je u četvrtak njihov zahtev i uputio Ministarstvu prosvete svoj stav. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za "Novosti" da se neće protiviti Odboru i da će podržati njihov predlog.
 
Da bi oko 4.000 akademaca dobilo još jednu šansu da položi zaostale ispite i stekne fakultetsku diplomu, potrebno je da Ministarstvo prosvete pokrene inicijativu o izmeni Zakona o visokom obrazovanju.
 
Prema rečima poslanika Ljubiše Stojmirovića, koji je predsedavao sednicom Odbora u četvrtak, čim dobiju zvaničan predlog za izmenu zakona, ovo skupštinsko telo će ga podržati i proslediti poslanicima na izjašnjavanje.
 
- Verujem da će predlog dobiti podršku većine poslanika. Nismo ograničavali dužinu perioda na koji treba da im bude produžen rok za diplomiranje, ali očekujemo da to ne bude manje od dve godine - kaže Stojmirović na "Novosti".
 
Raspletom situacije zadovoljni su i u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS), koji su pokrenuli inicijativu da se njihovim starijim kolegama produži važenje indeksa.
 
- Nadam se da će naš predlog podržati poslanici i da će akademci kojima je istekao rok dobiti novu šansu za završetak studija. Mnogi su usporili studiranje iz opravdanih razloga, zbog teške ekonomske situacije ili zasnivanja porodice. Naravno, ima i onih koji nemaju valjana opravdanja, ali ipak mislim da zbog njih ne treba da uskratimo šanse kolegama koji zaista zaslužuju još jednu šansu. Rok je više puta produžavan i nadamo se da je ovo poslednji put da za tim postoji potreba - navodi Milan Savić, predsednik SKONUS-a.
 
Marija Janjušević iz Dveri podržala je studente konstatujući da ne treba da se slomi na njima ono što se dešavalo u obrazovanju od 2000. godine, dok je Marija Bićanin iz SDPS ocenila da je nepedagoški poslati poruku da je odlično studirati ceo život.
 
- Ceo sistem obrazovanja pretvaramo u maraton. Ne krivim studente već univerzitete. Uvek sam sklon da izađem studentima u susret, glasaću za, ali glasam malo protiv svojih ubeđenja kao nastavnika. Ako student nije mogao da završi fakultet, onda profesor treba da razgovara sa njim i vidi o čemu se radi - smatra Žarko Korać iz LDP-a.
 
Produženje roka odnosiće se na akademce koji studiraju po starim programima, ali i na "bolonjce" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje ili deset godina za petogodišnje studije. Način na koji će im biti omogućeno polaganje, organizovaće sami fakulteti.
Autor: Novosti
 • Ana
  15.07.2018 13:37
  Tuzno je to....i kako je neko lepo primetio " veciti studenti" je zlonameran naziv. Upisala sam magistarske i krenula sa desetkama. Potom zatrudnela, jedva! Odrzavala trudnocu. Negovala dete sama i vodila domacinstvo dok je tata bio maneken. Nocu kad svi pospe sam ucila i zavrsila sve ispite. Prihvate mi tezu. U medjuvremenu, operacija, razvod, dete, licne, stvari i ja....od razvoda dve god i mogu reci jos se oporavljam. Dete i ja smo u sobi. Tu je kompjuter. Treba ispratiti dobrog decaka koji sve svojom voljom stize. Sjajan djak, muzicku skolu i fudbal. I kada u takvom stanju zavrsiti tezu kada je bilo faza da hranu nisam mogla da gutam. Ne zelim sazaljenje ni patetiku. Moje je potpuno starateljstvo i dete je najveci uspeh. Magistarske ljubav, zelja....kome smetamo?
 • Sunčica
  14.07.2018 22:56
  Ko je ovde Lenština?
  Da li je lenština neko ko gleda svoja posla i želi da završi započete studije pod uslovima po kojima je upisao fakultet ili neko ko ima dovoljno slobodnog vremena da ne samo čita novinske članke tematike koja ga ni na koji način ne dotiče lično, nego još i nađe vremena da ostavlja kilometarski duge komentare?
 • Aleksandar
  14.07.2018 05:58
  prvo ne radi se o "večitim studentima" nego o studentima koji studiraju po starom nastavnom programu. Naziv "Večiti studenti" je zlonameran i studenti se namerno tako nazivaju i izlažu ismejavanju. Ono što se ovde radi je činjenica da postoji sukob između privatnih fakulteta i državnih gde se studenti teraju da idu na privatne fakultete da bi plaćali studiranje. Lobisti privatnih fakulteta su pre svega vlasnici ili predavači na tim fakultetima koji od tih istih imaju novčanu korist. Pogledajte samo koji su članovi odbora i kakvu imaju korist od privatnih fakulteta. Ne radi se ovde o dobrobiti za zajednicu nego samo za svoju korist. Zemljo Srbijo, dno ti na vrhu stoji.
 • Mlađa
  13.07.2018 12:10
  Da odgovorim na pojedine komentare (ili ih korigujem, budući da su netačni):

  1. Nije tačno da aktuelni studenti po bolonjskom programu mogu da studiraju maksimalno duplo u odnosu na broj godina trajanja studija - poprilično REDOVNO se i nakon toga vrši REUPIS, sve sa priznavanjem svih položenih ispita i konstatovanjem novog roka (još jedno dvostruko trajanje studija). Faktički je I U TOM SLUČAJU studiranje beskonačno. Primer za ovo je Pravni fakultet BU;

  2. Svake godine se donose izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju PONAJVIŠE upravo zbog 'bolonjaca' (korigovanje broja bodova za uslov, budžet itd), ali i zato što je OROČAVANJE studija NEUSTAVNO (uostalom, pod tačkom 1 sam objasnio da Pravni fakultet u Beogradu to radi i s 'bolonjcima'; a oni su reper za pravna pitanja). Sami poslanici su na jučerašnjoj sednici Odbora za obrazovanje o tome diskutovali - kad bi studenti sa starog plana tužili državu, dobili bi spor i ogromnu odštetu. Lakše im je da svake dve godine menjaju jedan član i nekoliko njegovih stavova, nego da se temeljno pozabave problemom i opsežno izmene zakon, usklade ga s Ustavom i sl;

  3. Prethodni zakon, Zakon o univerzitetu, pod kojim su studenti po starom planu i upisivani na studije, NIJE OROČAVAO studije. Jednom stečeno pravo se kasnije NE MOŽE oduzeti, tako da je u (docnijem) Zakonu o visokom obrazovanju prvi put spomenut rok za završetak po starom planu, koji je NEUSTAVAN.

  4. Svi sa starog plana zaista STUDIRAJU O SVOM TROŠKU (samofinansiranje).

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest