"Večiti studenti" dobijaju još jednu šansu

Stari studenti dobiće najverovatnije novi rok da diplomiraju i to dodatne dve godine.
"Večiti studenti" dobijaju još jednu šansu
Foto: Pixabay
Skupštinski odbor za obrazovanje podržao je u četvrtak njihov zahtev i uputio Ministarstvu prosvete svoj stav. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za "Novosti" da se neće protiviti Odboru i da će podržati njihov predlog.
 
Da bi oko 4.000 akademaca dobilo još jednu šansu da položi zaostale ispite i stekne fakultetsku diplomu, potrebno je da Ministarstvo prosvete pokrene inicijativu o izmeni Zakona o visokom obrazovanju.
 
Prema rečima poslanika Ljubiše Stojmirovića, koji je predsedavao sednicom Odbora u četvrtak, čim dobiju zvaničan predlog za izmenu zakona, ovo skupštinsko telo će ga podržati i proslediti poslanicima na izjašnjavanje.
 
- Verujem da će predlog dobiti podršku većine poslanika. Nismo ograničavali dužinu perioda na koji treba da im bude produžen rok za diplomiranje, ali očekujemo da to ne bude manje od dve godine - kaže Stojmirović na "Novosti".
 
Raspletom situacije zadovoljni su i u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS), koji su pokrenuli inicijativu da se njihovim starijim kolegama produži važenje indeksa.
 
- Nadam se da će naš predlog podržati poslanici i da će akademci kojima je istekao rok dobiti novu šansu za završetak studija. Mnogi su usporili studiranje iz opravdanih razloga, zbog teške ekonomske situacije ili zasnivanja porodice. Naravno, ima i onih koji nemaju valjana opravdanja, ali ipak mislim da zbog njih ne treba da uskratimo šanse kolegama koji zaista zaslužuju još jednu šansu. Rok je više puta produžavan i nadamo se da je ovo poslednji put da za tim postoji potreba - navodi Milan Savić, predsednik SKONUS-a.
 
Marija Janjušević iz Dveri podržala je studente konstatujući da ne treba da se slomi na njima ono što se dešavalo u obrazovanju od 2000. godine, dok je Marija Bićanin iz SDPS ocenila da je nepedagoški poslati poruku da je odlično studirati ceo život.
 
- Ceo sistem obrazovanja pretvaramo u maraton. Ne krivim studente već univerzitete. Uvek sam sklon da izađem studentima u susret, glasaću za, ali glasam malo protiv svojih ubeđenja kao nastavnika. Ako student nije mogao da završi fakultet, onda profesor treba da razgovara sa njim i vidi o čemu se radi - smatra Žarko Korać iz LDP-a.
 
Produženje roka odnosiće se na akademce koji studiraju po starim programima, ali i na "bolonjce" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje ili deset godina za petogodišnje studije. Način na koji će im biti omogućeno polaganje, organizovaće sami fakulteti.
  • Joca

    12.09.2018 22:15
    Kakav komentar. Uspela si da u jednom komentaru opljujes bivseg, a sebe ishvalis preko teme koja tebe ni ne dotice. Zaboravila si da pozdravis one koje su te podrzali i pomogli da uspes. Ubedjen sam da stoji dobar tim iza ove price. Mnogo sebicno za jednu akademsku osobu.
  • Ana

    15.07.2018 13:37
    Tuzno je to....i kako je neko lepo primetio " veciti studenti" je zlonameran naziv. Upisala sam magistarske i krenula sa desetkama. Potom zatrudnela, jedva! Odrzavala trudnocu. Negovala dete sama i vodila domacinstvo dok je tata bio maneken. Nocu kad svi pospe sam ucila i zavrsila sve ispite. Prihvate mi tezu. U medjuvremenu, operacija, razvod, dete, licne, stvari i ja....od razvoda dve god i mogu reci jos se oporavljam. Dete i ja smo u sobi. Tu je kompjuter. Treba ispratiti dobrog decaka koji sve svojom voljom stize. Sjajan djak, muzicku skolu i fudbal. I kada u takvom stanju zavrsiti tezu kada je bilo faza da hranu nisam mogla da gutam. Ne zelim sazaljenje ni patetiku. Moje je potpuno starateljstvo i dete je najveci uspeh. Magistarske ljubav, zelja....kome smetamo?
  • Sunčica

    14.07.2018 22:56
    Ko je ovde Lenština?
    Da li je lenština neko ko gleda svoja posla i želi da završi započete studije pod uslovima po kojima je upisao fakultet ili neko ko ima dovoljno slobodnog vremena da ne samo čita novinske članke tematike koja ga ni na koji način ne dotiče lično, nego još i nađe vremena da ostavlja kilometarski duge komentare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.