Danas presuda pripadnicima JSO za oružanu pobunu

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu.
Danas presuda pripadnicima JSO za oružanu pobunu
Foto: 021.rs
Prvooptuženi, nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija po sopstvenoj želji neće biti privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.
 
Zvezdan Jovanović, takođe nekadašnji komandant JSO, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora, na koju je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića, prisustvovaće izricanju presude. Ostali optuženi se brane sa slobode i nisu obavezni da prisustvuju objavi presude.
 
U završnim rečima Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je za sve optužene zatvorske kazne, dok su branioci tražili oslobađajuću presudu tvrdeći da nije bilo pobune, već da se radilo o protestu. 
 
Za Ulemeka tužilaštvo je predložilo kaznu od 12 godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune, iako on nije bio na čelu JSO u to vreme, ali je prema stavu tužilaštva imao ključni uticaj na jedinicu koja je bila u sastavu Resora državne bezbednosti. Za Jovanovića tužilaštvo je predložilo kaznu od 10 godina zatvora, dok je za pripadnike jedinice Miću Petrakovića i Dragoslava Krsmanovića tražilo po pet godina zatvora.
 
Za Veselina Lečića predložilo je četiri godine zatvora, a za Dragišu Rodića i Vladimira Potića po tri godine zatvora. Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune bio komandant jedinice, medicinskim veštačenjem je ocenjeno  da nije sposoban da prati suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen. Maričić takođe služi kaznu zatvora u Požarevcu.
 
Tužilaštvo tereti optužene tvrdeći da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom. 
 
Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput. Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra. 
 
Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.
 
Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio. Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći da su iskazali protest, zbog obmane nadređenih. Naime, pripadnici Jedinice su uhapsili braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.
 
Komandantima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i da niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije. Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.
  • Pedja

    13.07.2018 12:26
    Nezapamcen
    Aha... Pa su ga zato i ubili, verovatno, Tj. izvršili naređenje svojih gazda.
  • Sramota

    13.07.2018 11:46
    Sve dok ovaj kriminalni nakot stiti Kostunicu nece biti bolje.
  • A gde je tu?!

    13.07.2018 08:45
    A gde je tu Koštunica?!
    On je izjavio da su oni samo "štrajkovali" u svojim uniformama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.