U utorak vanredna sednica Skupštine Srbije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je, na zahtev 154 narodna poslanika, Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine u Jedanaestom sazivu, za utorak, 17. jul.
U utorak vanredna sednica Skupštine Srbije
Foto: 021
Narodni poslanici razmatraće Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola između Srbije i Međunarodne agencije za atomsku energiju uz Sporazum između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Međunarodne agencije za atomsku energiju o primeni garantija u vezi sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja, koje je podnela Vlada.
 
Takođe, narodni poslanici razmatraće i dva predloga odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Negotinu i Predlog odluke o izboru članova Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
Na zasedanju biće razmatrani Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela Gojković i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka.
 
Deveto vanredno zasedanje počeće u 10 časova.
 
Izmene zakona o drogama
 
Izmene i dopune Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama stigle su u skupštinsku proceduru. Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine - korišćenje psihoaktivnih supstanci i igara na sreću, upotreba ilegalnih droga zabeležena je kod osam odsto od ukupne populacije starosti od 18 do 64 godine, i to 10,8 odsto kod muškaraca, odnosno 5,2 odsto žena sa većom zastupljenošću kod mlađe odrasle populacije od 18 do 34 godine starosti.
 
Najčešće korišćena ilegalna droga među odraslom populacijom je kanabis, čija je upotreba, bar jednom u toku života zabeležena kod 7,7 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine, navodi su u obrazloženju izmena Zakona. Upotreba drugih ilegalnih droga je vrlo retka, dok je lekove i druge grupe sedativa i hipnotika koristilo 22,4 odsto ispitanika.
 
Prema istraživanju ESPAD-a (European school survey on alcohol and other drugs) sprovedenom 2011. godine među učenicima starosti 16 godina, ukupno osam odsto učenika je bar jednom probalo neku od ilegalnih droga.
 
Inače, proizvodnja i krijumčarenje psihoaktivnih kontrolisanih supstanci u Srbiji predstavlja najdominantniji i najprofitabilniji oblik organizovanog kriminala.
 
Vlada Srbije je 2014. godine usvojila Strategiju o sprečavanju zloupotreba droga za period od 2014. do 2021. godine i njen prateći Akcioni plan kojima su predviđene aktivnosti u oblasti smanjenja potražnje droge i prevenciju narkomanije.
 
Izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama se usklađuju sa propisima Evropske unije u procesu brže integracije i harmonizacije zakonodavnih sistema. Pored harmonizacije sa EU propisima ovim zakonskim rešenjem reguliše se nadležnosti institucija i saradnja u oblasti psihoaktivnih supstanci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.