Šarčević: Zajednički program sa Republikom Srpskom da deca uče "nacionalne" predmete

Ministar prosvete Mladen Šarčević očekuje da će od septembra Republika Srpska i Srbija u osnovnim školama imati zajedničke nastavne planove i programe za nacionalne predmete.
On napominje da je to moguće zbog sporazuma o posebnim vezama, te da je sve regulisano raznim međunarodnim zakonima.
 
"Ako je crkva jedinstvena na svim teritorijama zašto ne bi bilo i ono što deca treba da uče o svojoj naciji i svemu što je njihova kultura i tradicija", naglašava Šarčević.
 
On ukazuje da sve države rade na objedinjavanju školskih programa, te da svaka neguje i čuva ono što je čini posebnom.
 
"Kad odete kod Nemaca oni imaju nemačku nauku, kad odete u Koreju oni imaju korejsku nauku. Znači, svaka država čuva i neguje ono što je njena osobenost", navodi Šarčević.
 
Prema njegovim rečima, reč je o nastojanju da deca celog srpskog etnosa isto uče.
 
"Kada dođu diplomate u zemlju u kojoj će boraviti, oni traže da njihova deca tada uče o toj zemlji upravo na ovaj način kako i mi treba da radimo", kaže Šarčević.
 
On ističe da su to predmeti koji se uče u mlađim i starijim razredima osnovne i u srednjoj školi. Predmeti o kojima je reč su istorija, geografija, srpski jezik i književnost, a kod mlađih su to elementi nacionalne kulture.
 
"Imate tu i razne vrste naših umetnosti, koje prožimaju više predmeta", dodaje on.
 
Šarčević podseća da su formirane jedinice pri zavodima za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, koje ujednačeno rade da sva deca na isti način uče ove predmete kroz nacionalne kurikulume.
 
On se nada da će od septembra u školama Srpske i Srbije početi da se uči po zajedničkim školskim programima kada je reč o nacionalnim predmetima.
 
"Nadam se da će tako biti, jer oni (timovi) rade intenzivno već nekoliko meseci. To ćemo ponuditi i deci u inostranstvu, dijaspori, u regionu, tamo gde ima srpske dece", najavljuje Šarčević.
  • Andrija Šrek

    15.07.2018 14:13
    ...
    Ako ministar obrazovanja nije u stanju da razlikuje religiju od nacije i ako ministar obrazovanja forsira da sva deca, i u multietničkim delovima zemlje, uče "elemente srpske nacionalne istorije", onda o čemu mi pričamo?
    (da ne pričam o tome što se meša u unutrašnje poslove susedne države)
  • VladaN

    15.07.2018 13:33
    Ovo se granici...
    ....sa mentalnom bolescu. Neka bosanci,koje god nacipnalnosti bili uče "svoje",a ovde neka deca uče svoje. Ima li kraja ovoj Vucicevoj iimbecilnosti.
  • Pićuka

    15.07.2018 13:03
    Ministre da li u Džibutiju uče džibutsku nauku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija