Roditeljima oduzeto 5.668 dece za pet godina

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, koje kontroliše rad svih socijalnih centara, a centri svoje partnere, hranitelje, u proteklih pet godina biološkim porodicama oduzeto je 5.668 dece.
Roditeljima oduzeto 5.668 dece za pet godina
Foto: Pixabay
"Novosti" pišu da Centri za socijalni rad u ovome imaju ključnu ulogu. Oni procenjuju podobnost biološke porodice, stepen ugroženosti deteta, pozivaju se na pravo hitnosti i izmeštaju dete, bez saglasnosti roditelja i sudske odluke. Određuju da li će i kada roditelji imati priliku da posete dete, koliko će taj susret trajati i ko će ga nadzirati.
 
Ministarstvo je u svom odgovoru "Novostima", kako navodi list, prećutalo mogu li centri da izmeste dete iz bioloških porodica bez ikakvog pismenog akta u trenutku oduzimanja. Ali su odgovorili da je Porodičnim zakonom izričito propisano da "pravo deteta da živi sa svojim roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom, kada je to u najboljem interesu deteta". 
 
Naveli su, međutim, i izuzetak od pravila o isključivoj sudskoj nadležnosti kada je dete u "ozbiljnoj i neposrednoj" opasnosti. Tada centar može privremeno izmestiti dete iz porodice roditelja.
 
"U tome i jeste problem, da su centrima za socijalni rad data velika ovlašćenja: status službenog lica, tajnost u radu i hitnost postupka, što otvara mogućnost zloupotreba", kaže advokat sa iskustvom u porodičnim sporovima Dragiša Popović. "Oni su kadije. Pitanje je koliko pretpostavljene institucije mogu da ih kontrolišu, dok oni fingiraju ozbiljnu ugroženost deteta. Koliko će trajati to privremeno izmeštanje? U kakvom će stanju dete biti vraćeno roditeljima, ukoliko do toga dođe", kaže Popović.
 
Univerzitetski profesor dr Zoran Čvorović, stručnjak za pravnu istoriju, insistira da odluku o lišavanju roditeljskog prava može da donese jedino sud.
 
"U praksi se, pod opravdanjem hitnosti, a u ime ideološki apsolutizovanog "najboljeg interesa deteta" uspostavlja privremeno starateljstvo centra za socijalni rad. Tako pojedinac biva lišen jednog ličnog ustavnog prava, prava na roditeljstvo, odlukom organa uprave, što je nezamislivo", kaže Čvorović za "Novosti".
  • Jasmina

    15.07.2018 18:05
    Naslov
    Advokat - sta tebe dovodi kao roditelja pred vrata Centra ? Nisi samo tek tako dosao.
  • radja

    15.07.2018 13:31
    Diletanti
    Jako volim povrsne članke ljudi koji pojma nemaju o oblasti o kojoj pisu ...
  • jelena

    15.07.2018 13:23
    Svasta
    Ne razumem kako su mogli da ne provere stvari izrecene u tekstu pre nego sto ih objave? Radnici centra nemaju status sluzbenog lice, a kada bi se doticni advokat detaljnije raspitao shvatio bi i da centar nema velika ovlascenja niti je nekakav kadija, samo neka zamisli situaciju da dete zivi s mamom koja ga mlati dok je tata u zatvoru i kada radnika centra pozovu u 2 ujutru i mora da spase dete od udaraca-sta kaze advokat kako to uraditi ako centar nema ovlascenja da deluje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija