Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju godišnjicu Oluje, komemoracija u Bačkoj Palanci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija i Republika Srpska ove godine, 4. avgusta u Bačkoj Palanci obeležiti godišnjicu operacije Oluja i progona Srba iz Hrvatske.
"Svake godine biramo drugo mesto. Uvek su to mesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekale srpski narod koji je proteran sa svojih ognjišta", rekao je Vučić.
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će nastaviti da sa Srbijom obeležavaju sve važne datume.
 
"Mi to doživljavamo kao pitanje našeg integriteta", rekao je Dodik.
 
Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" proterano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vodi se kao nestalo.
 
Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.
 
Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima 1990-ih.
  • sale dl

    15.07.2018 12:33
    Lepo je što Srbi i Hrvati imaju zajednički praznik, baš kao nekad. I sirene u Novom Sadu, baš svečano.
  • Backa Palanka?

    15.07.2018 11:44
    Zapisavanje Vojvodine se nastavlja.
  • Futog

    15.07.2018 11:08
    Www
    Pa sto ne tamo gde su sradali??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija