Još dva trgovinska lanca počela da naplaćuju kese

Još dva trgovinska lanca počela su da naplaćuju plastične kese, tako da ih je sada ukupno četiri, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je dosadašnja akcija već dala efekat jer je upotreba kesa prepolovljena.
Još dva trgovinska lanca počela da naplaćuju kese
Foto: Pixabay
Ranije su kese počeli da naplaćuju u "Shop&Go" radnjama trgovinskog lanca "Delez", a od skoro i Idea.
 
Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine napravilo dogovor sa dva trgovinska lanca tako da se plastične kese u njihovim trgovinama već naplaćuju, a Trivan navodi da je prvih dana od naplate kesa koje koštaju dva dinara smanjena njihova potrošnja i korišćenje za 50 odsto.
 
"U ovom trenutku podatak je još bolji, čak 60 odsto manje kesa koristimo samo zahvaljujući tome što ih sada naplaćujemo", rekao je Trivan za RTS.
 
Na kraju godine će se sumirati rezultati i postignuti efekti, a ako ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne isključuje mogućnost da trajno zabrani upotrebu plastičnih kesa.
 
Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama Evropske unije sve se manje koriste.
  • KesaDzija

    19.07.2018 21:29
    Zlica 19.07.2018 • 08:21
    da li samo u mom komšiluku rastu plastične kese po drveću, ili ih drugi ne vide ako ih toliko pogađa potreba za smanjenjem broja plastičnih kesa po glavi stanovnika?

    I zato treba da ih je jos vise, jel da?
  • realitičar

    19.07.2018 08:36
    Treba u svim prodajnim pogonima jednostavno, preko noći ukinuti plastične kese, a besplatno obezbijediti odgovarajuće papirne.Riješen problem za jedan dan. Samo budala bi bila protiv ovakvog resenja.
  • Zlica

    19.07.2018 08:21
    da li samo u mom komšiluku rastu plastične kese po drveću, ili ih drugi ne vide ako ih toliko pogađa potreba za smanjenjem broja plastičnih kesa po glavi stanovnika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija