Oboleli od psorijaze traže besplatne lekove

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze 3P zatražilo je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja Srbije da obezbede terapiju biološkim lekovima koji su neophodni za lečenje najtežih oblika te bolesti.
Oboleli od psorijaze traže besplatne lekove
Foto: Pixabay
"Korišćenje bioloških lekova u potpunosti uklanja sve simptome psorijaze, prekida tok bolesti, smanjuje rizik od nastanka komplikacija i značajno popravlja kvalitet života obolelih", navodi se u saopštenju udruženja 3P.
 
Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10-20 odsto ima teži oblik bolesti, a oko 200 do 300 pacijenata više nema terapijskih mogućnosti i potrebno im je obezbediti biološke lekove za psorijazu.
 
I najteži oblici psorijaze u Srbiji leče se više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata.
 
Predsednik Udruženja Vladimir Kecić je istakao da su biološki lekovi za psorijazu registrovani u Srbiji još pre deset godina ali da se još ne nalaze na pozitivnoj listi, odnosno država ne pokriva troškove lečenja za odrasle pacijente.
 
On je istakao da je psorijaza ozbiljno sistemsko, autoimuno oboljenje, često udruženo sa drugim bolestima, a ne kozmetički problem.
 
Upozorio je da se kod pacijenata sa psorijazom češće javljaju kardiovaskularna oboljenja (hipertenzija, ishemijska bolest srca, srčana insuficijencija), metabolički sindrom, dijabetes tip 2, anksioznost i depresija, a da mladji pacijenti sa teškim oblikom psorijaze imaju najveći rizik od infarkta miokarda.
 
"Približno polovina pacijenata sa psorijazom je anksiozna ili depresivna. Suicidalne ideje se javljaju kod 5-10 odsto pacijenata. U zavisnosti od težine bolesti, oboleli imaju probleme u svakodnevnom životu, pri sedenju, hodanju, spavanju i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Tako vremenom kod pacijenta sa neadekvatno lečenom psorijazom biva ozbiljno narušeno zdravlje i nastaju mnogobrojne komplikacije. Poseban problem predstavlja nalaženje i očuvanje posla. Stigmatizacija, diskriminacija i narušen kvalitet života obeležavaju život pacijenata sa psorijazom", rekao je Kecić.
 
Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze 3P, kao i stručnjaci u oblasti dermatologije, ukazuju da neadekvatno lečeni pacijenti sa psorijazom predstavljaju veliki trošak za zdravstveni sistem i društvo, imajući u vidu udružene bolesti, posledice po pacijenta, njegovo funkcionisanje, radni status i uticaj na porodicu, pa bi se obezbedjivanjem odgovarajuće terapije, odnosno bioloških lekova, te posledice i trošak smanjili.
  • nema pomoći

    16.07.2018 16:02
    To je kao sa malinarima. Oni traže svoju otkupnu cenu a onda to isto traže i proizvođači. jabuka, šljiva, kupina, pšenice, mesa......
    A mi živimo u državi u kojoj ste osuđeni da se sami izborite sa troškovima lečenja, ili proizvodnje builo čega.
  • RVosha

    16.07.2018 14:30
    Smrdija
    Besplatno ?? U ovoj nedodjiji ? Taj se jos nije rodio sto ce u ovoj rupi nesto dobiti besplatno .
  • mag pharm tijana

    16.07.2018 14:17
    biološki lekovi
    nećete ih dobiti besplatno. to je sigurno. zašto? zato što država neće dozvoliti taj luksuz. i suviše skupo za državu. koji lekovi se nalaze na tzv. pozitivnoj listi? oni koji se više nigde ne koriste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.