Srbija platila više od četiri miliona evra za kašnjenja u korišćenju kredita

Prema zvanično dostupnim podacima Uprave za javni dug, Srbija je tokom 2017. i zaključno sa martom ove godine, na ime penala za nepovučena sredstva za odobrene kredite platila oko 4,4 miliona evra.
Srbija platila više od četiri miliona evra za kašnjenja u korišćenju kredita
Foto: Pixabay
Iako su ovi iznosi značajno manji u odnosu na period od pre pet godina, kada je Srbija za odobrena, a nepovučena sredstva platila više od osam miliona evra, činjenica da se plaćeni penali još uvek mere milionskim iznosima pokazuje da problem s realizacijom projekata i dalje postoji.
 
Naime, međunarodne banke i kreditori poput Svetske banke, EBRD, EIB-a, ali i strane vlade, kredite odobravaju državama po povoljnim kamatnim stopama na osnovu projekata. To su sredstva za najveće projekte u državi, kao što su putevi, pruge, modernizacija i razvoj javnih preduzeća i slično. Kada država ne napreduje s projektima, i ne povlači sredstva u ugovorenim rokovima ona zbog toga plaća proviziju odnosno penale jer je to „zarobljen novac“ banaka. Tako, recimo, EBRD naplaćuje proviziju od 0,5 odsto na nepovučena sredstva, IBRD - 0,25 odsto, Eksport imort bank of China 0,75, a Vlada Azerbejdžana - 0,5 odsto.
 
Prema zvanično dostupnim podacima Uprave za javni dug, Srbija je u 2017. na ime penala platila oko 3,3 miliona evra, dok je od početka ove godine zaključno sa 31. martom taj iznos bio oko 1,1 milion evra.
 
Kako piše Insajder, prošlogodišnja i ovogodišnja kašnjenja su, između ostalih, postojala u povlačenju sredstava za projekte Koridora 10, Železnica Srbije, Puteva Srbije, a na tom spisku su i JP Srbijagas, Elektroprivreda Srbije. Neki od ovih kredita odobravani su godinama unazad, ali se projekti dugo nisu pomerali s mrtve tačke.
  • Pupi

    17.07.2018 00:39
    Sta je tu cudno. Sve sto pozajme i pokradu, i mnogo vise. Kako ovi tako i mnogi pre njih. Zbogom pameti.
  • Saruman

    16.07.2018 23:41
    Sposobni su oni, nemojte da brinete, za sebe. Da kradu, i da biju svakog ko im se suprotstavi
  • Maca

    16.07.2018 21:00
    Zemljo..
    Bitno da se otima penzionerima i narodu-a kvazi strucnjaci nemaju pojma o poslu.Kako bi i znali kada im je glavna diploma partijska knjizica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija