EU donirala opremu Vojsci Srbije za prevenciju poplava

Bolje je dati evro u prevenciju, nego sedam u saniranje posledica klimatskih promena, ocenio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, prilikom uručenja donacije nove opreme Ministarstvu odbrane.
EU donirala opremu Vojsci Srbije za prevenciju poplava
Foto: Pixabay
Projekat je deo paketa pomoći EU koji daje Srbiji u borbi protiv klimatskih promena, posebno posle poplava 2014. godine, rekao je Fabrici i napomenuo da je EU pomogla Srbiju sa 172 miliona evra za prevenciju i obnovu od posledica poplava.
 
Prvi deo pomoći ticao se saniranja posledica poplava i obnove, a sada se bavimo prevencijom i radi se o tehnologiji koju smo donirali Srbiji. Oprema je najnovija koja postoji, rekao je Fabrici.
 
On je rekao da je poklonjena oprema kojom će se mapirati teren, izraditi karte rizika, dodajući da je obezbeđen softver, hardver i obuka za njeno korišćenje.
 
Glavni fokus projekta je izrada mapa za sprečavanje budućih poplava ili makar saniranje i smanjenje posledica poplava, rekao je Fabrici koji je podsetio da je Delegacija EU u protekle četiri godine sa vlastima Srbije radila na saniranju posledica poplava u 51 opštini. Prema njegovim rečima, radilo se o rekonstrukciji ili izgradnji brojnih objekata domova, javnih objekata, mostova, a od pomoći koja je data direktnu korist imalo je 150.000 ljudi.
  • Zorge

    16.07.2018 19:19
    Cuj Eu donirala opremu....pa zar ima jos nesto sto ne znaju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija