Vukosavljević: Obnova prvih zadužbina Stefana Nemanje prioritet

Uskoro bi trebalo da počne izrada projekata koji će definisati sve faze obnove manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice kod Kuršumlije, prvih zadužbina Stefana Nemanje.
Uskoro bi trebalo da počne izrada projekata koji će definisati sve faze obnove manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice kod Kuršumlije, kako bi se što pre počela realizacija.
 
To su konstatovali patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pri obilasku manastira povodom 850 godina od njihove izgradnje, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.
 
Uz patrijarha Irineja i ministra Vukosavljevića zdanja su obišli i vladika niški Arsenije, predsednik Opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić, predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.
 
Tom prilikom je dogovoreno da će sve nadležne službe dati svoj doprinos kako bi što pre počela obnova manastira.
 
"S obzirom na to da je reč o prvim zadužbinama Stefana Nemanje, obnova dve svetinje biće među prioritetima Ministarstva kulture", rekao je Vukosavljević i ocenio da je uloga tih zadužbina i početak stvaranja srpske države jedan od stožera kulturnog identiteta.
 
Vukosavljević je rekao da se radi o dva najstarija manastirska kompleksa iz Nemanjinog doba na kojima je moguće proučavati ne samo razvojni put manastirskog graditeljstva već i razvoj materijalne i duhovne kulture srpskog srednjeg veka.
  • Novosadjan

    17.07.2018 22:23
    A u skolama poljski wc ili iza zgrade naravno bez vode
  • Tata Ikun

    17.07.2018 10:59
    E hvala Bogu i neka lepa vest!
    Ako mogu pare da idu za "Egzit", "Guču", "Gitarijadu", "Beer festivale", džepove izdajničkih nevladinih organizacija i podmitljivih političara, funkcionera i slično, može i deo poreza od pravoslavnih vernika da ode na obnovu manastira.
  • Gladius et anus

    17.07.2018 10:03
    Maximus
    Србија у доба Немањића је имала пара да подиже цркве и манастире. Србија данас је такође пребогата, тј она је у златном добу и као таква, поготово кад је толико окренута небеском, сасвим је природно да обнавља задужбине...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.