Matematičari i informatičari sa takmičenja u Rumuniji doneli 14 medalja

Mladi matematičari i informatičari osvojili su 14 medalja na nedavno završenim takmičenjima u Rumuniji.
Matematičari i informatičari sa takmičenja u Rumuniji doneli 14 medalja
Foto: Pexel
"Naši budući vrhunski naučnici, pronalazači, preduzetnici, još jednom su nam poslali poruku da su vredni ulaganja u njih, predstavivši Srbiju kao državu kojom treba da se ponosimo", istakla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
 
Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo učešće naših takmičara na međunarodnim takmičenjima za mlade sa pet miliona dinara, ali da je potrebna i dodatna finansijska sredstva ne samo za njihovo predstavljanje na međunarodnoj sceni, već i za organizaciju internacionalnih takmičenja u našoj zemlji.
 
Na 59. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Kluž-Napoku u Rumuniji, koja je održana od 3. do 14. jula, tim Srbije osvojio je šest medalja - dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje. Učenici Matematičke gimnazije Aleksa Milojević i Pavle Martinović - zlatne medalje, Igor Medvedev i Jelena Ivančić - srebrne medalje, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović, učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" - bronzane medalje.
 
Na 12. Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja je od 7. do 13. jula održana u Temišvaru, informatička ekipa Srbije osvojila je dve srebrne i dve bronzane medalje. Učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Jovan Bengin i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, a Veljko Toljić iz OŠ "Vožd Karađorđe" iz Leskovca i Miroslav Grubić, učenik novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" bronzane medalje.
 
U istom periodu, takođe u Temišvaru, odigrala se i 26. Balkanska informatička olimpijada, na kojoj su Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije i Tadija Šebez, iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada osvojili srebra, a Momčilo Topalović i Mladen Puzić, obojica đaci Matematičke gimnazije - bronzane medalje.
  • pozitiva

    17.07.2018 13:21
    Lepa vest! Za promenu. Čestitam! Puno sreće u daljim pohodima!
  • Gladius et anus

    17.07.2018 10:11
    Maximus
    Свака част, а сад полако почните да пакујете кофере и бришите одавде ако хоћете да преживите бавећи се математиком...
  • Marko

    17.07.2018 08:42
    :)
    Svaka čast, bravo deco!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.