Ispitivaće se tokovi novca u visokim školama

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca.
Ispitivaće se tokovi novca u visokim školama
Foto: 021
Istraga će se sprovesti kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".
 
Šarčević je za "Blic" rekao da je bio šokiran kada su mu predstavljeni rezultati inspekcije Ministarstva prosvete, koja je utvrdila zloupotrebe U Beogradskoj visokoj školi i Visokoj poslovnoj školi u Blacu. Ministar kaže da je zbog toga predložio model - Akademija strukovnih studija, što je prihvatio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a koji podrzumeva objedinjavanje ove dve škole i svih njihovih isturenih odeljenja. 
 
"Razmere javašluka su tolike da neću stati na izmenama koje se odnose na administrativno sređivanje problema u visokom školstvu, a koje će biti urađeno kroz Akademiju strukovnih studija. Na svakom koraku bilo je nenamenskog trošenja, od službenih putovanja za 15 ljudi, pa do enormnih stavki", kazao je Šarčević. On dodaje da su utvrđena neakreditovana odeljenja i plaćanja profesora koji ne drže nastavu. 
 
Šarčević je rekao da sada predstoji rad na sređivanju finansija, posle kog neće biti moguće da direktori visokih škola odrede sebi platu od 800.000 dinara. List navodi da je Šarčevićev predlog da inspekcije tri ministarstva - prosvete, rada i finansija zajednički nastupaju kada je reč o finansijama u visokim školama.
  • Limun

    17.07.2018 21:53
    @Iva
    U moje vreme, kada sam ja studirao, pismenost je bila jedan od osnovnih elemenata akademskog obrazovanja. Kolegineice Ivo Vi ni do drugog semestra ne bi stigli sa takvim fondom reči i takvom pismenošću. Nepotrebna su svaka opravdanja jer je sramotno da se neko tako skromnih mogućnosti izražavanja, katastrofalnom gramatikom, sramotnom interpunkcijom i potpunim odsustvom smisla za koncept i rečenicu uopšte kvalifikuje da pređe na drugu godinu studija.
  • IVA

    17.07.2018 19:22
    Istina
    Evo ovako ...javno cu da kazem kakvu sam ja torturu i pljacku dozivela. Posto moja struka vazi za 3 godine skolovanja., mene su u svakoj godini rusili zbol pola ispita taki da sam sa budjeta prebacena vec u prvoj godini zbog pola ispita opet u prvu godunu pa isto tako ponovo 2 x u drugu i 2 x u trecu godinu zbog pola ispita.Poenta je da niko nije na budjetu i da se studeti sto duze zadrze na skolovanju...moji roditelji me nisu hteli ispisivati iz prve godine kada sam vise od 90 % dala prve godine , a za drugu "navidno nisam imala uslov" tako h za drugu i trrcu godinu su nas izmuzli iz radnicke porodice za medalju.
  • Bajke

    17.07.2018 19:01
    hahahahaha

    Još jedna bajka. Kao i ona o v.d. direktorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.