Punjenje električnih automobila će se naplaćivati

Punjenje električnih vozila će se naplaćivati.
Punjenje električnih automobila će se naplaćivati
Foto: Pixabay
Punjenje se još ne plaća, ali su u toku pripreme za uvođenje plaćanja, pošto prodavci moraju da budu registrovani za prodaju električne energije, odnosno da imaju softver za njenu naplatu.
 
U Srbiji ima 148 električnih vozila, više od polovine su automobili, a mogu da koriste ukupno tridesetak punjača, među kojima je samo pet brzih na auto-putu i jedan solarni brzi punjač u Beogradu, koji bateriju napune za 30 minuta, rečeno je u Centru za električna i hibridna vozila pri Mašinskom fakultetu. Punjači se nalaze na naplatnim stanicama Subotica jug, Šid, Dimitrovgrad i Preševo, kao i na bivšoj rampi Bubanj Potok. Na njima se istovremeno mogu puniti najviše tri vozila.
 
Najavljeno je da će Putevi Srbije uskoro postaviti još 10 brzih punjača na prioritetnim putnim pravcima, koji će moći da napune bateriju električnog automobila za 15 minuta.
 
Prosečna cena automobila na električni pogon je oko 28.000 evra i još ne postoje državne subvencije za njihovo korišćenje.
 
Direktor Centra za električna i hibridna vozila, koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu, Miloš Petrović je rekao Tanjugu da je cilj da se električna vozila pune strujom iz čiste energije, odnosno obnovljivih izvora i da posebno veliki potencijal imaju solarna i energija vetra.
 
"U Srbiji je to još pionirski poduhvat, dok Evropa užurbano juri za električnim vozilima. Mi, nažalost, imamo jedva 148 električnih vozila u Srbiji, među kojima su trolejbusi, električni autobusi, motocikli i automobili", naveo je Petrović.
 
Od 148 električnih vozila, oko 90 odsto je registrovano u Beogradu.
 
Petrović je rekao da se priprema veliki državni projekat za širenje mreže punjača, koji planira da realizuje Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj, kao i da se procenjuje da je Srbiji potrebno oko 150 punjača. Kako kaže, Ministarstvo za inovacije bi trebalo da napravi strategiju, a projekat Institut za istraživanje i projektovanje u privredi pri Mašinskom fakultetu. Takođe, EPS radi na strategiji za korišćenje punjača.
 
Korišćenje električnih vozila najviše određuje cena takvih automobila i infrastruktura, naveo je Petrović i dodao da kod nas u ponudi ima i malo marki automobila na električni pogon - bmw, tojota, reno...
 
"Nažalost, još nijedna Tesla nije registrovana, zato što Tesla ima bateriju od 140 kilovata koju je vrlo teško napuniti u Srbiji za kratko vreme", rekao je Petrović. Za punjenje baterije od 140 kilovata potrebno je osam do 12 sati, a na brzim punjačima četiri sata.
 
Prema njegovim rečima, ako kupite Teslu dobićete vaučer sa kojim nećete morati da plaćate struju, to jest kompanija će plaćati umesto vas.
 
Asocijacija uvoznika vozila i delova i Centar za električna vozila su ranije pokrenuli inicijativu sa partnerskim kompanijama za pronalaženje načina kako da se električna vozila pune brzo i iz obnovljivih izvora.
 
"Ako vozite auto koji ne zagađuje životnu sredinu, ali ga punite iz mreže koja dobija struju 50 odsto iz lignita, vi ćete voziti automobil koji će zagađivati više od konvencionalnog vozila", ukazuje Petrović. Dodaje da je količina struje koja se trenutno koristi za električne automobile na nivou statističke greške.
 
Objasnio je da je maksimalno oprerećenje jednog stana po potrošnji sedam kilovata, dok su baterije za električne automobile između 40 i 140 kilovata.
 
"Kada bi svih 1,9 miliona vozila, koliko imamo u zemlju, prebacili da budu električni, povećanje električne energije bi bilo maksimalno sedam procenata. Ako računamo najskuplju tarifu od 15 dinara po kilovatu, Teslu možete skroz da napunite i pređete 500 km za 1.500 dinara, što je nekoliko puta jeftinije od benzina, a ne zagađujete životnu sredinu."
 
Petrović kaže da je subvencionisanje električnih vozila naša obaveza iz poglavlja 27 o ekologiji.
 
Naveo je, takođe, da švedska Ikea u svom poslovnom planu zahteva od distributera koji im voze nameštaj po gradu da koriste 40 odsto električnih vozila. Takođe, u Holandiji i Danskoj taksisti isključivo mogu da voze električne automobile ako ih pune iz obnovljivih izvora.
 
U MUP-u je rečeno Tanjugu da ne postoje posebne zakonske odredbe kojima su propisani uslovi za registraciju ekoloških vozila i da je u jedinstveni registar vozila upisano ukupno 412 vozila na električni pogon, od čega je 170 isključivo na električni pogon, dok su 242 vozila sa hibridnim pogonom (električni pogon/ benzin, dizel ili tečni naftni gas). Troškovi koji se plaćaju prilikom registracije vozila zavise od vrste postupka kao i vrste vozila.
 
U MUP-u navode da se za putnička vozila, motocikle i teške tricikle koji su isključivo na električni pogon u postupku registracije ne plaća porez na upotrebu motornih vozila, dok se komunalna taksa za držanje vozila naplaćuje zavisno od odluke svake konkretne opštine.
  • A&M

    27.03.2021 16:01
    A koliko dizel i benzinac troši zimi kakvih 5e na 100 km.Budalo jedna.
  • Kole

    27.09.2020 15:17
    Baterija
    Uu Nemackoj uporedili potrosnju na 100km Golfa dizela1,9 I Golfa na el pogon dizel je potrosio na 100km 5e a na struju 13e. Zimi se puni maksimalno a ne moze da predje vise od 200km. El automobili su najveca glupost koja nam se mogla desiti
  • Ratko

    31.05.2020 21:27
    ???
    Nemaš ti pojma!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.