Putarina u Srbiji skuplja za domaće vozače nego za strance

Domaći vozači automobila plaćaju putarinu na autoputu u našoj zemlji skuplje nego stranci koji prolaze kroz Srbiju.
Putarina u Srbiji skuplja za domaće vozače nego za strance
Foto: 021.rs
Kako piše “Blic”, najdrastičnija razlika je na deonici puta Beograd - Ćuprija gde bi vozač sa srpskim registarskim oznakama trebalo da plati skoro 40 dinara više.
 
Cela situacija ne deluje toliko strašno ako jednom u nekoliko meseci prolazite kroz naplatne stanice, ali drugačije je onima koji zbog poslovnih ili privatnih razloga često prelaze Srbiju uzduž i popreko. 
 
Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku "Puteva Srbije", a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu (novinari Blica računali su da je 118 dinara), ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači.
 
Najveća razlika u ceni je na deonici puta Beograd - Ćuprija, odnosno na naplatnoj stanici Ćuprija, gde srpski vozači plaćaju 510 dinara, a stranci 4 evra što je kada se pretvori u dinare 472 dinara, te dobijamo razliku od 38 dinara.
 
Razlika od 37 dinara je na relaciji Beograd - Jagodina, dok je putarina na delu Beograd - Batočina 390 dinara ili 3 evra (354 dinara), odnosno razlika je 36 dinara. Ukoliko, pak, putujete iz Beograda i stanete na naplatnoj stanici Niš platićete 800 dinara ako imate srpsku registraciju, dok će stranac platiti 6,5 evra ili 767 dinara prema trenutno važećem kursu.
 
Objašnjenje je u tome kada se usklađuju dinarski i devizni cenovnik, kažu u "Putevima Srbije".
 
- Osnovne cene putarine su izražene u dinarima, na osnovu kojih se obračunava devizni cenovnik. Usklađivanje deviznog cenovnika odnosno promena cena izraženih u evrima vrši se pri promeni zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije evra prema dinaru od +/- 3%, u skladu sa važećim propisima. Kada srednji kurs NBS pređe +3% odnosno bude veći od 124,0036 dinara ili padne ispod -3% to jest iznosi manje od 116,7800, izvršiće se promena deviznog cenovnika - navodi se u odgovoru tog preduzeća.
 
Podsetimo, 2014. godine sitacija je bila obrnuta, te su stranci tada plaćali putarinu i do 60 dinara više nego domaći vozači.
 
Ako neko od domaćih vozača hoće da plati u evrima, to neće moći da učini.
 
- Samo stranci, ne i domaći vozači, mogu da plaćaju u evrima - kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić. Dodaje da bi se proces plaćanja iskomplikovao kada ne bi bilo zaokruživanja cene.
 
- Kada bi, recimo, umesto 1,50 evra, stranci plaćali putarinu 1,68, to bi iskomplikovalo stvar. Iz praktičnog razloga se vrši zaokruživanje, jer nema menjačnica na naplatnim stanicama i kako bi se izbeglo zadržavanje od dva ili tri sata u kolonama - objašnjava Vujanić.
 
Istina, postoje i primeri gde, zbog zaokruživanja cifre, stranci plaćaju 14 ili 15 dinara više od domaćih vozača. To je slučaj sa autoputem Beograd - Šid, gde na naplatnoj stanici Kuzmin stranci plaćaju 2,5 evra (295 dinara), a građani Srbije 280 dinara, odnosno 15 dinara manje.
  • cincibor

    17.07.2018 19:40
    naplatne rampe-istorija
    Ukinuti naplatne rampe, rasteretiti saobracaj i smanjiti nepotrebne zastoje. Ako vec putarina-onda uvesti vinjete!!! Time se smanjuje mogucnost manipulacija, "lopovluka" i slicnih "slucajnosti". Svi dobijaju: drzava (Putevi?!) svoj novac, vozaci prolaznost bez cekanja (nekad duze no na granicnim prelazima).
  • Popaj

    17.07.2018 19:28
    Neka, neka šiba, samo neka šibaju moji mili "Putevi Srbije", samo šibaj.
  • Dejan

    17.07.2018 17:34
    @marko
    Dodjes na naplatnu rampu, onda baja kasir dok domasi citac kartice, ukucas pin kod, nekad ga odbije, verifilacija, papirici izlaze,napolju 35-40C, bas prakticno nema sta !! Fazon je u tome sto putevi srbistana racunaju euro 160din i zato stranci placaju manje, tu sedi zec !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.