Makron: Francuska će pomoći Srbiji na putu ka EU

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, ocenili su danas u Parizu da Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju bez napretka u reformama i ukazali na važnost mira i stabilnosti u regionu.
Na zajedničkoj konferenciji za medije posle jednočasovnog sastanka u Jelisejskoj palati, Makron je rekao da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u reformama, ali da je potrebno da i sama Unija bude reformisana do tada.
 
Makron je naveo da Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao na "automatski kriterijum" za ulazak u EU. "I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori (o članstvu u EU) mogu da budu zaključeni", kazao je francuski predsednik.
 
Vučić je rekao da Srbija ne može da uđe u EU dok ne reši pitanja Kosova i Metohije, pravnog sistema i vladavine prava, čak ni uz pomoć i podršku Makrona.
 
"Da Makron u ovom trenutku kaže da Srbija ulazi u EU, mi nećemo ući dok ne rešimo naše probleme. Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam optimista, ali ću dati sve od sebe da to učinim", kazao je Vučić.
 
Makron je naveo da je "do 2025. godine moguća reforma EU" i dodao da je "Francuska dala predloge za reformu Unije u pogledu budžeta, odbrambenih i strateških pitanja". Ocenio je da EU loše funkcioniše jer među 28 članica ima puno različitosti, pošto su pozicije članica u međuvremenu postale udaljene.
 
Makron je rekao da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio Beogradu na pomoći "po pitanju bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija", ocenivši da je Srbija "neophodan partner" u tim oblastima. On je rekao da podržava stabilnost celog regiona i svake zemlje regiona i pozvao ih da ne popuste pod bilo kakvom stranom pretnjom.
 
Vučić je rekao da je s Makronom razgovarao i o stvaranju regionalne ekonomske zone na Balkanu.
 
"To nije stvaranje nove Jugoslavije, ali jeste stvaranje jedinstvenog ekonomskog tržišta. To nije zamena za EU", kazao je Vučić. Naveo je da je fokus današnjeg razgovora bio na budućnosti i da bilateralna saradnja napreduje, posebno na ekonomskom planu.
  • Parodija

    18.07.2018 01:29
    Neka hvala. Bilo bi super kad se niko ne bi mesao i pomagao.
  • rijaliti

    17.07.2018 23:47
    real
    gladan narod jede sve sto lici na hranu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.