Dug put do besplatnog osiguranja

Samo sa potvrdom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, bez dodatne polise, građani Srbije mogu da računaju na medicinsku pomoć u 20 zemalja, ali ne i u najpopularnijoj destinaciji za letovanje - Grčkoj, jer sa ovom zemljom, kao ni sa Španijom, nemamo sporazume o zdravstvenom osiguranju.
Dug put do besplatnog osiguranja
Foto: Pixabay
Za Crnu Goru, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Tursku, Bugarsku, Nemačku, Francusku, Italiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Luksemburg važi potvrda o osiguranju. Međutim, više u teoriji, nego u praksi, jer se zbog procedure dolaženja do nje, građani češće odlučuju da uplate putno zdravstveno osiguranje. U privatnim osiguranjima, recimo za 10 dana boravka u Grčkoj i standardnu polisu individualno privatno osiguranje košta oko 1.300 dinara, a porodično, za roditelje i dvoje dece - 2.800 dinara.
 
Osim besplatnog osiguranja, RFZO i prodaje polise. Njihovo dobrovoljno osiguranje najpovoljnije je na tržištu, pa za Grčku, kao i bilo koju drugu evropsku zemlju, uključujući i Tursku i Rusiju, za put od 10 dana iznosi 780 dinara po osobi. Za 15 dana je 1.090 dinara, dok se put od pet dana može osigurati za 390 dinara. Povoljnost je, takođe, što RFZO šire shvata pojam porodice, nego privatna osiguranja, pa po ovom cenovniku mogu da se osiguraju ne samo roditelji sa decom već i bake i deke.
 
U svakoj od ovih varijanti putno osiguranje je, ipak, dodatni trošak pred odmor i sigurno bi mnogo više građana, da je procedura kraća i jednostavija, uzimalo potvrde o obaveznom zdravstvenom osiguranju pred polazak na put. Po važećem "protokolu", međutim, za besplatnu potvrdu o osiguranju treba i vremena i strpljenja. Najpre se mora kod izabranog lekara, a sa njegovim mišljenjem u filijalu RFZO. Za Beograd je to u Nemanjinoj ulici, pa se nekad čeka i komisija... Oboleli od teških bolesti, u stanju kad one nisu pod kontrolom i očekuju se komplikacije, na ovu potvrdu ne mogu da računaju.  
 
- Putnih polisa zdravstvenog osiguranja koje se plaćaju godišnje se izda oko 10.000, a potvrda o osiguranju koje su besplatne oko 30.000 -   rečeno je u RFZO.
 
S obzirom na to da u sezoni, prema procenama turoperatera, samo u Grčkoj letuje oko 900.000 stanovnika Srbije, besplatne potvrde o osiguranju, ipak, uzima mali broj građana. Ali ne kreću ni svi na put sa "osiguranjem" u prtljagu, iako je to beznačajna ušteda, ili vremena ako se traži besplatna potvrda, ili novca ako se kupuje polisa, jer je rizik preveliki. 
 
Prethodnih sezona bilo je primera ozbiljnog povređivanja naših turista u inostranstvu, koji nisu mogli da podmire visoke troškove zbrinjavanja u stranim zdravstvenim ustanovama. Kao po pravilu, u takvim situacijama, svi se kritikama obruše na državu, kao da odluka da se krene na put bez osiguranja nije bila lična.
 
Putna polisa RFZO omogućava osiguraniku da se u slučaju potrebe obrati najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kom se zatekne van zemlje, ne ograničavajući ga na državne ustanove ili bilo kakvu drugu mrežu zdravstvenih ustanova. Trošak u svakoj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu, kažu u RFZO, biće refundiran, uz račun i medicinski dokument, a rok za isplatu je 14 dana.
  • Iskusni

    23.07.2018 09:27
    Kevo
    Ova osiguranja preko banaka su PREVARA. Budite jako oprezni sa ovim osiguranjem, jer ono na šta ste osigurani je u ugovoru između banke i osiguravajuće kuće (vi pojma nemate šta je to, daju vam neke opšte podatke koji ništa ne znače). Govorim iz ličnog iskustva, i to sam saznao tek kada mi je to osiguranje zatrebalo, pa sam imao velikih problema jer je operacija bila hitna a nema osiguranja, srećom ovo sa RFZO može i naknandno, tako da je troškove od oko 12.000 evra ipak platio RFZO a avans koji sam ja dao bolnici u Austriji mi je regularno vraćen.
  • Žao

    22.07.2018 05:16
    Mi
    Je Srba i Srbije....
  • Keva

    21.07.2018 21:37
    Ko god ima račun u banci koja ima potpisan ugovor sa nekom osiguravajucom kućom može dobiti i putno zdravstveno za celu porodicu za preko 90 dana. Izađe povoljnije, ne cimate se kad hoćete da produžite letovanje / zimovanje ili prosto kad odete u banju na jedan dan. Skida se na mesečnom nivou sa računa. Samo se treba raspitati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija