Do besplatnog putnog osiguranja RFZO-a ne može sa visokim pritiskom

Građani prilikom puta u 20 evropskih država imaju pravo na besplatno putno osiguranje preko RFZO-a, ali prepreka da to ostvare može biti i povišeni krvni pritisak.
Do besplatnog putnog osiguranja RFZO-a ne može sa visokim pritiskom
Foto: Pixabay
- Suprug i ja smo odbijeni za besplatno putno osiguranje jer ja imam pritisak 140/63, a pošto smo u isto vreme podnosili zahteve i njemu su napisali da boluje od visokog pritiska, iako to nije slučaj i nismo dobili osiguranje preko RFZO-a. Naša doktorka je bila na odmoru, pa je izveštaj napisao doktor na zameni, na osnovu informacija iz zdravstvenog kartona – ispričala je za "Blic" Anđelka M, penzionerka iz Zemuna.
 
- Imamo kuću na moru i suprug i ja u Crnoj Gori budemo po tri meseca. Preskupo nam je da plaćamo osiguranje za 90 dana, mi smo penzioneri, tako da sad boravimo u Crnoj Gori bez osiguranja. Sada smo podneli zahtev za unuka koji ima 16 meseci i zdrav je, čekamo da vidimo da li će bar on dobiti – kaže Anđelka.
 
Kao uslov za dobijanje besplatnog putnog osiguranja na sajtu RFZO-a navodi se: "Na osnovu nalaza i mišljenja lekarske komisije, da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući trudnoću i druge zdravstvene usluge".
 
U RFZO-u su za "Blic", povodom slučaja penzionerke iz Zemuna, rekli da je u pitanju odluka lekara, dodajući da se hipertenzija hronično leči.
 
Sama procedura za dobijanje besplatnog putnog osiguranja podrazumeva da nabavite formular, sa sajta ili u ispostavi RFZO-a. Izabrani lekar ga popuni, tako što napiše svoje mišljenje o zdravstvenom stanju. Uz zdravstvenu knjižicu, taj obrazac se predaje u RFZO-u i čeka se da komisija prihvati ili odbije zahtev. Ukoliko dobijete potvrdu, ona važi 90 dana od dana izdavanja.
  • Iskusni

    23.07.2018 08:41
    Kevi
    Ova osiguranja preko banaka su PREVARA. Budite jako oprezni sa ovim osiguranjem, jer ono na šta ste osigurani je u ugovoru između banke i osiguravajuće kuće (vi pojma nemate šta je to, daju vam neke opšte podatke koji ništa ne znače). Govorim iz ličnog iskustva, i to sam saznao tek kada mi je to osiguranje zatrebalo, pa sam imao velikih problema jer je operacija bila hitna a nema osiguranja, srećom ovo sa RFZO može i naknandno, tako da je troškove od oko 12.000 evra ipak platio RFZO a avans koji sam ja dao bolnici u Austriji mi je regularno vraćen.
  • Ns 49

    22.07.2018 08:33
    Starija rođaka se nedavno jako povredila u Grčkoj pa je po nju morala ići hitna pomoć u pratnji lekara i verovatno 2 vozača. Možete misliti koliko to košta a sve je platilo osiguravajuće društvo.
  • Kiki

    21.07.2018 21:58
    Kaćanko
    Kaćanko, kako god došla do papira oni će gledati tvoj zdravstveni karton i ako si bila bolesna od toga pre neće ti refundirati. Jednostavno je, a ako ipak naplatiš to je krivično delo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija