Istraživanje: Svaki četvrti građanin Srbije smatra da su odnosi Amerike i Srbije loši

Iako četvrtina građana Srbije odnosima Srbije i Amerike daje najnižu ocenu, 40 odsto smatra da će se odnosi u budućnosti popraviti, ali većina ne zna kako, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti.
Istraživanje: Svaki četvrti građanin Srbije smatra da su odnosi Amerike i Srbije loši
Foto: Pixabay
Građani Srbije uglavnom nemaju ideju šta bi moglo poboljšati odnose između dve države, ali kao poželjne pominju se promena odnosa Amerike prema Srbiji, više uvažavanja i razumevanja, više dijaloga i političke saradnje, ekonomska saradnja i investicije, pa i priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije.
 
Inače, čak 70 procenata ispitanih građana nije upoznato sa donacijama Amerike Srbiji.
 
Između ostalog, rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove sprovedenog povodom sto godina od podizanja zastave Srbije na Beloj kući, pokazali su da su građani podeljeni po pitanju da li bi poseta Donalda Trampa poboljšala odnose Srbije i Amerike. Pozitivnog stava su uglavnom žene i građani stariji od 60 godina, dok muškarci i građani mlađi od 60 godina ne veruju da bi poseta ovog državnika išta promenila. 
 
Građani Srbije uglavnom smatraju da je značajno imati dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom, ali prednost odnosima sa Amerikom daje mali procenat. 
 
Više od 60 odsto ispitanika izjavilo je da su odnosi dve države bili najbolji u vreme Titove Jugoslavije, dok su najgori bili u vreme Slobodana Miloševića. 
 
Podsetimo, ove godine obeležava se 100 godina od podizanja zastave Srbije na Beloj kući 28. jula 1918. godine i tim povodom premijerka Srbije Ana Brnabić trenutno boravi u Americi.
  • ah

    26.07.2018 21:12
    a
    ja mislim da su štetni, ali koga briga šta ja mislim.
  • Pitanje da'l prolazi

    26.07.2018 13:10
    E, sad istine malo
    Šteta što građanima Srbije nije dozvoljeno da preko nekog medija kaže šta misli američkom građaninu.
    A posebno, da kaže šta ima Pentagonu i američkoj administraciji.

    U doba Jugoslavije, voleli smo ih mnogo.
    A kažu da najviše mrziš onoga, koji te izneverio, a mnogo si ga voleo.
  • Bum

    26.07.2018 12:18
    A sa kojom drzavom su nasi odnosi dobri ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.