Sindikat: Radnici PKB u strahu da se ne desi novi PIK Bečej

Radnici PKB korporacije se ne raduju prodaji kompanije već strahuju da se ne dogodi novi PIK Bečej koji je uništen za kratko vreme, rekao je predsednik Samostalnog sindikata PKB Milisav Đorđević.
Prema preporukama iz programa mera novog aranžmana "čuvarkuća" koji je Srbija sklopila sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) PKB će biti prodat na tenderu koji je trebalo da se raspiše do kraja ovog meseca, ali će, kako je nagovešteno predstavnicima sindikata u Ministarstvu privrede, "zbog obimne dokumentacije rok biti pomeren na 15. avgust".
 
"Sindikat je podržavao predlog stručnjaka koji su predlagali da se nađe strateški partner ili PKB pretvori u ogledno dobro i da ostane u državnom vlasništvu", rekao je Đorđević.
 
Istakao je da "državi nije stalo da sačuva tu poljoprivrednu korporaciju i nema razumevanja za predloge stručnjaka".
 
"PKB će se prodavati kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i drugu nepokretnu imovinu i mehanizaciju, a prema ranijim procenama vrednost firme je bila oko 300 miliona evra", dodao je Đorđević.
 
Naveo je da će se iz PKB korporacije izdvojiti i iz prodaje isključiti posebna firma koja će preuzeti vlasništvo nad oko 5.000 hektara građevinskog zemljišta, nekoliko vodovoda koje je PKB izgradio, fudbalskim klubom i još nekom imovinom, kao i vođenje sudskih sporova kojih ima mnogo, jer kompanija posluje 70 godina.
 
On je istakao da su dugovi PKB-a, koji su krajem 2017. godine iznosili oko 80 miliona evra, posledica i nebrige države jer je vođena takva ekonomska politika koja je oštetila preduzeće za više od 30 miliona evra.
 
"Nismo dobijali premije za mleko, na premijama po grlu stoke izgubili smo preko 2,7 milijardi dinara, nije nam plaćeno više desetina hektara zemlje koje je država uzela za gradnju Ostružničkog mosta", rekao je Đorđević.
 
Dodao je da bi ti dugovi mogli da se izmire prodajom građevinskog zemljišta u blizini Pupinovog mosta gde su "paprene cene" i da se tako sačuva PKB "kao poljoprivredni dragulj Srbije koji uz strateškog partnera može da donosi veliki profit".
 
On je rekao da ne zna kolika je vrednost imovine PKB-a prema poslednjoj proceni koja je skoro urađena.
 
Đorđević je istakao da je sindikatu, kada ne može da se izbori za bolje rešenje od prodaje, sada najvažnije da radnici nastave posao kod novog poslodavca.
 
PKB korporacija, prema njegovim rečima, ima oko 1.700 radnika i svi će, kako je obećano u Ministarstvu privrede, dobiti otpremnine, a zatim će oni koji hoće, jer ima i onih koji su ispunili uslov za penziju, nastaviti posao kod novog poslodavca. U Ministarstvu privrede su, prema njegovim rečima, obećali da otpremnine za radnike ne mogu biti manje od 450 evra po godini staža.
 
"Borićemo se da otpremnine budu veće, a isplatiće se iz prodajne cene", rekao je predsednik sindikata i dodao da će jedan od uslova tendera verovatno biti da se novi poslodavac obavezuje da tri godine nastavi istu delatnost i ne otpušta radnike.
 
Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran istakao je da je "apsolutno protiv prodaje PKB i smatra da ga posebnom odlukom treba proglasiti za dobro od nacionalnog značaja".
 
"Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, još neki stručnjaci i ja smo predlagali da se ta firma proglasi oglednim dobrom gde će studenti Poljoprivrednog fakulteta imati nastavu, kao i u Americi", rekao je Prostran.
 
On je, kako je rekao, posetio ogledno poljoprivredno dobro 140 kilometara od Vašingtona koje je u vlasništvu američkog Ministarstva poljoprivrede.
 
"Ako Amerikanci mogu da imaju u državnom vlasništvu ogledno dobro zašto ne bi mogla i Srbija", rekao je Prostran.
 
Ocenio je da će budući vlasnik PKB korporacije verovatno zatvoriti i institut Agroekonomik koji je napravio PKB i koji je radio na razvijanju novih sorti.
 
"Ne verujem da će kupac zadržati i stočni fond, jer je stočarstvo specifična grana koja ne donosi veliki profit, a neophodna je zbog proizvodnje organskog đubriva koje je ta korporacija koristila za svoja imanja, a posebno gde se tim zalivnim sistemom zemlja ispira", pojasnio je Prostran.
 
Budućeg vlasnika će, prema njegovim rečima, pre svega interesovati cena zemljišta koja raste, jer se Beograd širi na tu stranu pa je svetskim trgovinskim lancima već prodato nekoliko hektara po ceni od 700.000 do milion evra po hektaru.
 
"Ne mogu da razumem da ova vlast, koja je raniju privatizaciju proglašavala lopovskom i hohštaplerskom, prihvatila taj predlog MMF-a", rekao je Prostran.
 
Istakao je da za PKB "treba angažovati dobar menadžment i odustati od prodaje".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija