Murali protiv trgovine ljudima u Čačku i drugim gradovima u Srbiji

Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava danas, 30. jula, organizacija Astra (Anti trafficking action) u saradnji sa lokalnim umetnicima u Čačku započela je oslikavanje murala sa preventivnim porukama i ilustracijama u cilju informisanja javnosti i prevencije trgovine ljudima.
"Oslikavanjem različitih poruka želimo da informišemo širu javnost u lokalnim zajednicama o tome da se trgovina ljudima događa u Srbiji, da su eksploatisani naši sugrađani i da trgovci ljudima dobro znaju potrebe osoba koje vrbuju kako bi ih eksploatisali i ostvarili profit. Samim tim, želimo da pošaljemo preventivne poruke kako bi građani znali da prepoznaju rizične situacije i kako da ih izbegnu", navodi se u saopštenju Astre.
 
Ideja je da se u narednom periodu akcija nastavi u drugim gradovima Srbije i da se upečatljivim bojama pošalje poruku građanima da svi mogu da doprinesu smanjenju broja žrtava trgovine ljudima i suzbijanju ovog globalnog problema. 
 
U Srbiji se godišnje zvanično prepozna oko 50 žrtava trgovine ljudima u sistemu socijalne zaštite, ali se procenjuje da je realna brojka žrtava mnogo veća. Prema zvaničnim podacima za prvih šest meseci ove godine identifikovano je 28 žrtava trgovine ljudima. 
 
Od početka rada Astra SOS telefona za žrtve trgovine ljudima primljeno je 35.000 poziva. Budući da SOS telefon ima i preventivnu funkciju, trećina poziva dolazi od građana koji proveravaju poslovne ponude za rad u zemlji i inostranstvu.
  • Nemam reči

    30.07.2018 10:38
    Čim kriminalci vide ovo, odmah će prestati.
    U stvari, ja sve svoje probleme rešavam tako, što nešto nacrtam.
    Ljudi, ako imate bilo koji problem sa ovom i ovakvom državom - samo to negde nacrtajte.
    A boje su čarobne, pa to biva rešeno već iduće noći.

    Ovakvi crteži su samo izraz potpune nemoći.
    Zna se kako se sve rešava.
    Ali je to zabranjeno napisati.
    Glupo se nasmešite, to je dozvoljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija