Ćirilica će imati prednost u odnosu na latinicu, prekršiocima kazna do milion dinara

Vlada Srbije formiraće savet za srpski jezik čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma, pišu "Novosti".
Savet će imati devet članova koji će se, paralelno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika starati o normiranju, negovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma. To su novine koje je Ministarstvo kulture predložilo Vladi Srbije, a koje bi trebalo da se primene izmenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama. 
 
Nedavno je ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio da je predlog upućen Vladi Srbije i da će on uskoro ući u redovnu proceduru, ali i da očekuje polemiku povodom izmena ovog zakona. 
 
Članove saveta za srpski jezik imenovaće Vlada Srbije, a izveštaj o radu podnosiće Skupštini najmanje jednom godišnje. Pet članova će predlagati odbor za standardizaciju srpskog jezika, a četiri ministarstva za kulturu i prosvetu. 
 
"Savet analizira i daje mišljenje o stanju službenog jezika i matičnog pisma u Republici Srbiji i na srpskom jezičkom području, daje sugestije u kreiranju i sprovođenju jezičke politike, daje predloge za razvoj i unapređenje stanja službenog jezika i matičnog pisma", navodi se u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid. 
 
Obaveza Saveta biće i da daje sugestije i predloge za uređenje drugih pitanja u oblasti službenog jezika i matičnog pisma, kao i međuresorne saradnje. 
 
Propisano je da Savet bude formiran šest meseci nakon usvajanja izmenjenog zakona. 
 
Celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave moraće da bude na srpskom jeziku, ćirilicom. Isto važi i za obrazovne i naučne ustanove i medije čiji je osnivač država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.  Ćirilica će biti obavezna i za sva javna preduzeća i ustanove i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou. 
 
Predloženi zakon definiše latinicu kao pomoćno pismo, te ako se nešto ispisuje na oba pisma, ćirilica mora da ima prednost
 
Ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice biće kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara. Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list, biće od 500.000 do milion dinara.

Komentari 221

  • Trorog

    05.08.2018 21:35
    @Душан
    Okej, nismo latini.
    Ali, nismo ni grci pa da pisemo pismom koje su nam utrapili grcki monasi, a nismo ni hebreji pa da slavimo njihova bozanstva i dajemo deci njihova imena.
    Na zalost, nemamo ni nase izvorno pismo ni nase izvorne obicaje posto su se Nemanjici potrudili da uniste sve sto je pravo srpsko zarad vlasti i uvlacenja komsijama u... pod kozu.
    Kad je vec tako, eto, nekako smo se snasli pa pozajmili dva pisma i oba koristimo, i ne samo da koristimo nego ih jos i svojatamo.
    Ali, tesko je srBina opasuljiti da nije pocelo sve sa pravoslavljem.
    Sve dok je tako, imacemo talibane, inkviziciju i lingvisticke siledzije tj Душанe, trojerucice, Bulevare, G, Ikune i slicne individue.
  • V

    05.08.2018 08:03
    @Ана, Душан
    čitajući vaše komentare o tome kako se odbacuje pismo koje je karakteristika Srba, čovek bi u prvi mah pomislio da pišete o prognanoj srpskoj latinici, a ne ćirilici.

    Po kom osnovu je ćirilica ugroženo i odbačeno pismo?

    Pa milionske kazne se neće izricati za pisanje ćirilice nego latinice.

    Vi očito imate potpuno suprotni doživljaj realnosti od onoga kako stvarno jeste, odbacujete 1 od 2 pisma srpskog jezika koje ga karakteriše i govorite da je favorizovana i nametnuta ćirilica ugrožena.
  • Minhauzen

    04.08.2018 22:18
    Gotica
    A sta mislite zasto su nemci napustili goticu.Verovatno jer su previse glupi i primitivni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.