Trudnice i porodilje iz "Hendija" i dalje u problemu, nadležni ćute

Trudnice i porodilje iz firme "Hendi" čija su dokumenta više od dva meseca zarobljena kod poslodavca, koji je stavio katanac na firmu, još nisu rešile problem.
Ni intervencija premijerke Ane Brnabić nije im pomogla da uz pomoć Ministarstva rada uđu u trag svojim papirima i ostvare bar pravo na naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje.
 
Milka Šašić, jedna od porodilja, kaže za Novosti da su opet došle u situaciju da se loptica prebacuje sa jedne u drugu službu, a da rešenja nema.
 
"Iz Inspektorata za rad dobila sam informaciju da je direktor dobio deponovani potpis i da se nadaju da će u toku ove nedelje biti prebačen novac trudnicama sa namenskog računa firme. Ročište koje je trebalo da se održi 27. jula povodom predloga z pokretanje stečajnog postupka odloženo je za drugu polovinu septembra, što samo produžava agoniju. U inspekciji mi je rečeno da ovlašćeno lice iz firme može da im dostavi dokaze da su računi u blokadi i da će nas tada država preuzeti. To je što se tiče porodilja, međutim u RFZO ne znaju šta se dešava sa trudnicama. Poslodavac sve to može da završi za jedan dan, a i ne mora. Ko nama garantuje da će se to dogoditi?", pita Šašić.
 
Naša sagovornica smatra da je poslodavcima u Sbiji sve dozvoljeno, a da pritom radnici najviše ispaštaju. Ona se nada da će slučaj "Hendija" biti opomena za nadležne i da će doprineti promeni zakona kako se ubuduće ovakve stvari ne bi dešavale. "Rečeno nam je da žene mogu da šalju doznake obavezno sa povratnicom ili da ih lično odnesu. I tu su nastali problemi. U kancelariji gde je trebalo da donesemo papire više nema nikoga. Sada do nas stižu informacije da će se tek obučavati radnici koji će se baviti našom dokumentacijom u naredna dva meseca", kaže Šašićeva.
 
Ministar Zoran Đorđević je, navodi ona, pohvalio direktora kako želi da pomogne, kako je na sajtu obavestio porodilje šta treba da dostave. To, međutim, nije tačno. Na sajtu stoje dva mejla na koja se mogu obratiti i dobiće odgovor u što kraćem roku. Ali, izgleda da i to ne funkcioniše.
 
"Poslala sam mejl 17. jula, odgovora još nema. U Ministarstvu rada opet ćute. Posle razgovora održanog 19. jula na naše pozive niko ne ogovara i stalno nas upućuju na inspekciju rada", navodi ona. 
  • Dusan Savic

    02.08.2018 11:59
    Gde su sada nvo za zaštitu žena, rodne ravnopravnosti, i feministkinje. Sada ih nema jedino su tu da pljuju muškarce i traže veće plate a manje obaveza.
    Borimo se protiv bele kuge samo na papiru i tv
    Svaka čast. Da je prava država nekoliko bezbednjaka bi rešilo ovaj problem i sa hendijem i drugim ovakvim problemima
  • Pustinjski banderaš

    02.08.2018 11:57
    Ćirilice i igara
    Koga briga za tamo neke porodilje, trudnice, decu, omladinu?
    Hoćemo ćirilice i Kosova još i još! Hoćemo još i još da nam Zligor ukine pomoć za trudnice! Hoćemo još spomenika, još ugradnje pri izgradnji infrastrukture (to su žuti prvi počeli, treba priznati), još rušenja kulturnog nasleđa Novog Sada, još bahatosti političara i gazda!
    Jašite samo, dok se narod ne buni.
    Imao je vaš Njegoš pravo: Pučina je stoka jedna grdna ..
  • КЕНТАУР

    02.08.2018 11:50
    Где сте сада...
    ...и зашто сметају ,,ЋИРИЛИЧАРИ,, ? Ако су они власници ХЕНДИЈА, онда је о.к.
    У супротном коментар је ЧИСТ ШОВИНИЗАМ. Забрињавају ме ( али не изненађују )
    силни позитивни утисци на овај коментар. Ово је чисто социјална тема а не полигон
    за неиживљене СРБОМРСЦЕ !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.