Zašto je u Srbiji skuplje nego u Nemačkoj?

Ista prodavnica, isti proizvod, samo različita zemlja, a cena potpuno drugačija i, skoro po pravilu, u Srbiji uvek viša, piše Kamatica koja je upoređivala cene istih proizvoda u Srbiji i Nemačkoj, gde je prosečna plata četiri puta veća, a neki proizvodi su tri puta jeftiniji nego u Srbiji.
Zašto je u Srbiji skuplje nego u Nemačkoj?
Foto: Pixabay
Ta razlika se najviše vidi u proizvodima namenjenim bebama i maloj deci. Upoređujući cene velikih inostranih lanaca uočeno je da su najveće razlike u cenama hrane za bebe starije od četiri meseca. Dok je kod nas, u zavisnosti od vrste hrane, teglica koštala i do 219 dinara, u Nemačkoj je hrana tog istog proizvođača 75 centi ili 90 dinara.
 
Dečije sokove u Nemačkoj mame plaćaju u proseku 75 centi (90 dinara), dok su Srbiji na sniženju 149, a redovna cena je čak 179 dinara. Dodatne potrepštine poput pumpica u našim prodavnicama koštaju 6.000 dinara dok je isti taj proizvod u Nemačkim radnjama svega 29,95 evra.
 
Kamatica navodi i primer robne kuće koja se bavi prodajom nameštaja i stvari za domaćinstvo, gde podne obloge za terasu ili baštu srpskog kupca koštaju 3.085 dinara za metar kvadratni, a nemačkog 19,99 evra po metru kvadratnom ili 2.399 dinara.
 
"Jak uvoznički lobi, ogromne marže i država koja ništa ne radi, to su tri osnovna razloga zašto su cene kod nas, u istom lancu prodavnica, veće nego u bogatijim zemljama. Trgovci su se ovde samo uklopili, vide da koliku god cenu stave, sve im prolazi", rekao je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović za Kamaticu.
 
Prema procenama ove organizacije, trgovačke marže kreću se od 40 pa sve do 140 procenata i ne postoji zdrava konkurencija.
 
"Dokle god imate nekoga iz Privredne komore Srbije ko kaže da trgovci već sada rade sa niskim maržama i da dolazak novih velikih trgovačkih lanaca neće doneti i niže cene, šta uopšte očekivati", pita Papović.
 
Prosečna zarada u Srbiji je oko 50.000 dinara (416 evra), dok je u Nemačkoj oko 2.000 evra. U razlici između te dve cifre staje i pitanje - kako je moguće u zemlji sa nižim platama prodavati skuplje proizvode, nego u državu u kojoj su plate veće i do četiri puta?
 
"Ekonomskog opravdanja nema, ali cene se formiraju slobodno, kod nas se koristi maksimalna profitna stopa, a to je u redu i za državu, jer ona tako uzima veći PDV i puni budžet", naveo je Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.
 
On dodaje da bi udruženja potrošača možda i mogla nešto da poprave kada bi bila ujedinjena, a neka od njih su i paradržavne institucije.
  • Maki

    28.06.2019 10:51
    Nije tako
    Da
  • Uros Slak

    11.08.2018 06:33
    Ljubljanska cesta 112
    Pa nisam lud da radim u Srbiji moj posao za 50.000 dinara kad imam vani 550 eura na dan.
    Nema tog patriotizma i budalastina neke republike ostanimo kuci a reklama onog fol roboticara ja sam ostao tu radim moja familija zivi ovde a pomaze mi...a onda stavili Austrijsku banku koja daje kamate 21% a u Austriji ista banka daje 3.2 do 3.6 % kamatu. Pa ti onda reci koji lopovluk od bande. Da vam kazem kad dizete novac na drugom bankomatu to je u Sloveniji zabranjeno da vam te banke ili vasa uzima bilo sta i vracali su ljudima silne pare naravno.
  • Bestragija

    09.08.2018 13:55
    @K
    ...tacno tako...lud narod sa neverovatnim kompleksima...

    Kuci jedu pastete i leba,pas nema za sta da ih ujede,al zato se paradira u firmiranoj garderobi,kupuju mobilni da ima sta da se tresne i vidi na stolu u kaficima i auta za koje nemaju ni benzin da plate.Smatra se normalnim da ides ulicom sav ponosan na sebe a duzan si i Bogu i Djavolu,kredite vise i ne brojis,sve ce to drugi da plate,sve ce to nekako da se resi...nula odgovornosti,nula samopostovanja...

    E zato su cene takve kakve jesu jer to ima,verovali ili ne i dalje ko tako blesav da plati u zemlji sa sistemom vrednosti "secem usi krpim d*pe" samo da imam da se "pokazem"....

    Zivi bili pa videli @berolina kad se konacno pootvaraju discounteri u SRB koliko ce kao konkurencija ovim okorelim monopolistima u supermarketima uopste oboriti cene...imate citavu armiju Srbendi kojima je ispod cast i "nivoa" kupovati po Lidlovima,Hoferima i sl.Ali ne zato sto kapiraju da su npr.bataci od 1evra cisto hemijski iglama napumpana piletina i brinu toboze o svom zdravlju a ustvari istu takvu kupuju u domacim supermarketima,vec zato da ih neko "ne vidi" da kupuju na mestima gde kupuje sirotinja.Kompleksi su cudo u ovoj Ludaji,daleko smo mi od normalnog sveta u razmisljanjima,stavovima i percepcije stvarnosti u realnom zivotu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija