Kuburović: Novo krivično delo - napad na advokate

Ministarstvo pravde je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.
Kuburović: Novo krivično delo - napad na advokate
Foto: 021.rs
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica. Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnjih poslova i sudija i tužilaca.
 
Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde iniciralo osnivanje radne grupe i tim povodom uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu.
 
"Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi se plan rada i aktivnosti radne grupe", navela je Kuburović.
 
Prema njenim rečima, zadatak radne grupe biće da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani.
 
Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advokata kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.
  • Onaj ko zna

    12.08.2018 14:36
    za Neznalicu
    Dokazivaće se na isti način kao što se dokazuje umišljaj kod ostalih krivičnih dela.
    Za izvršenje ovog novog krivičnog dela biće potreban umišljaj ,a ne nehat.
  • Ne razumem

    12.08.2018 14:32
    @ Tužan
    Vi ste tužni što je ova inicijativa "prošla"?
    Bilo bi Vam lakše da nije?
  • Neznalica

    12.08.2018 08:25
    Kada je advokat na duznosti ?
    Da li ovaj ministarkin predlog zakona znaci, da ce napadac na pijanog gradjanina koji provocira, preti i omalovazava, biti optuzen za tesko krivicno delo kada sazna da je udario advokata ? Kako ce se dokazivati, da je okrivljeni znao da je opalio samar advokatu ili neadvokatu ? Morace pisati na reveru "Ja sam advokat" i to 24 casa, a sta cemo kada je advokat u kupacim gacama ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija