Sledi miholjsko leto

Pred Srbijom je miholjsko leto, a u oktobru su moguće temperature čak do 28 stepeni Celzijusa, prognoza je Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).
Sledi miholjsko leto
Foto: 021.rs

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, još je rano za precizne prognoze, ali na osnovu iskustava prethodnih godina postalo je uobičajeno da u septembru i oktobru imamo niz toplih i sunčanih dana, bez padavina, te ih možemo očekivati i ove godine.

- Druga polovina leta će svakako biti stabilnija od vremenskih uslova koje smo imali u junu i julu. Kao što vidite, avgust je već prilično stabilan i tako će biti do kraja meseca, uz povremene pljuskove lokalnog karaktera - kaže Đurić. za "Blic"

Ipak, pozno leto je postalo "trend" poslednjih nekoliko godina, pa se letnje vreme može očekivati i do polovine oktobra, kaže meteorolog.

- Može da se dogodi da u nizu bude nekoliko dana sa temperaturama i iznad 25 stepeni, čak oko 27-28 - napominje Đurić.

Kako se navodi u sezonskoj prognozi RHMZ, koja se može videti na njihovom sajtu, prognozira se prosečno topao i prosečno suv septembar, a ista najava važi i za oktobar, uz napomenu da će tokom tog meseca biti miholjsko leto. Srednje temperature biće blago iznad višegodišnjih proseka, dok će ukupne padavine biti ispod proseka.

Nakon toga sledi novembar tokom kog će i srednja mesečna temperatura i količina padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka, navodi se u sezonskoj prognozi RHMZ.

Iako se čini da je leto tek počelo, jer su tokom juna i jula izuzetno topli dani bili retka pojava, a sunčano vreme smenjivalo se sa kišnim periodima, iz Klimatskog centra RHMZ-a kažu da leto, ipak, nije zakasnilo. U tom smislu, procenjuje se da će zbir na kraju leta iznositi više od 50 dana tokom kojih će subjektivni osećaj iznositi više od 30 stepeni.

  • e najbolje sad

    13.08.2018 10:14
    poglavica kurje oko 10.08.2018 • 15:05
    gledanje u pasulj
    vise sanse ima da me strefi loto 7ica nego kvazi meteorolozi da predvide vreme za 7 dana. paceri...


    Aj ne preteruj
  • Debil

    12.08.2018 23:37
    Cuo sam da ce 12.01.32453. padati kisa .
  • Predsednik u ostavci

    12.08.2018 12:55
    A tek za dve godine kakvo nas leto očekuje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.