Prosvetni sindikati nezadovoljni platnim razredima: Ponovo smo degradirani

Predsednici dva reprezentativna sindikata prosvete, Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasna Janković i Slobodan Brajković izjavili su danas da su nezadovoljni platnim razredima.
Prosvetni sindikati nezadovoljni platnim razredima: Ponovo smo degradirani
Foto: 021.rs
Janković i Brajković ocenili su u izjavama agenciji Beta da je prosveta ponovo degradirana jer je stavljena u jedan platni razred niže od ostalih profesija.
 
"Nismo zadovoljni, ali ovo nije neočekivano. Prosveta je uvek na poslednjem mestu, prosveta je 13. prase, crna ovca, tako je i sada", rekla je Jankovićeva.
 
Ona je navela da se zakon o platama zaposlenih u javnoj upravi odnosi na prosvetu, zdravstvo, kulturu, nauku, sportske i turističke organizacije, ali ne i na vojsku, policiju i bezbednosni sektor, koji ima daleko više plate.
 
"Od onih na koje se odnosi zakon, mi se tretiramo najgore, jer su svi u devetoj, a mi smo u osmoj grupi", rekla je Jasna Janković.
 
Brajković je rekao da je prosveta platnim razredima ne dobija ništa i da je time što je stavljena jedan razred niže u odnosu na ostale, degradirana i da zaposleni u toj oblasti nisu ravnopravni, a da su sekretari škola i socijalni radnici u školama stavljeni u sedmu grupu.
 
"Mi smo najniže kotirani. To je zato što kod nas ima 70.000 profesora, pa im je to mnogo para. Gde će da štede, uštedeće na obrazovanju", rekao je Brajković navodeći da su glumci svrstani u deveti platni razred, da mogu da napreduju u 10. da su lekari u devetom i 10. razredu, a da prosveta cela ostaje u osmom.
 
Janković je rekla i da je na sastanku u Ministarstvu prosvete, ministar finansija Siniša Mali potvrdio da će povećanja plata u javnom sektoru biti do kraja godine, ali da će o visini povećanja pregovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom polovinom septembra.
 
Brajković je rekao da će sa najavom povećanja od 10 odsto početna plata profesora iznositi 54.000 dinara, što je ponovo ispod republičkog proseka.
 
Prema pisanju medija, uredba o platnim razredima trebalo bi da se donese u septembru, a zakon o platama u javnoj upravi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.
  • Dokle

    11.08.2018 13:55
    Nije mi jasno kad ce da naprave generalnu obustavu rada sekretari , racunovodje i pomocno osoblje po skolama pa da vidi Vlada , ministarstvo , sindikati , a i nastavnici sta je sve potrebno da bi funkcionisala jedna firma , skola , objekat ili kako god.Bruka i sramota pogotovo za sindikat da jedan deo sistema u prosveti koji takodje odvaja od svojih plata za sindikate je uvek marginalna tema i uvek se na njihovu stetu dogovaraju sa Vladom.Upravo zbog tog sektora prosveta i ima tako mali prosek plata za koji se sindikati uvek bune.
  • Koj

    11.08.2018 13:21
    Joj
    Pojma nemas sta pricas...kakve veze imaju prosvetari sa obicnim radnicima...apsolutno nema dodirnih tacaka....elem vama na minimalcu drzava nikada nista nije ni skidala pa ne znam sta bi vam i vracali a osim toga minimalac stalno skace pa se takp vec skoro izjednacio sa platom srednje skole
  • Dark Veber

    10.08.2018 18:27
    Već drugi put vam povećavaju po 10% i niste zadovoljni? A mi radnici u upravama koji imamo najniže plate? Neko ne radi ništa a neko Boga mi za dvoje! Šta je sa vozačima u jgsp, radnicima na odžavanju toplane, vodovoda, čistoće itd? Njima još nije vraćen ni 1% od skinutih 10! I treba doktori da budu u višem platnom razredu oni odlaze u inostranstvo za pet puta veće plate a vi ne možete da predajete u stranim školama. Prvo ukinuti zakon o privremenom umanjenju zarada pa onda povećavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.