Svi pričaju o razgraničenju kao rešenju za Kosovo, niko ne objašnjava šta to znači

Iako je u četvrtak prvi put eksplicitno rekao da se zalaže za razgraničenje kao način rešavanje pitanja Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da to nije novina i da se za tu opciju zalaže godinama.
Kako prenosi N1, iako i dalje nema nikakvih detalja šta podrazumeva ta ideja, "razgraničenje" izaziva brojne reakcije. O ovoj ideji koju je juče izneo u Šidu, Vučić nije davao opširnija objašnjenja. 
 
"Ja se zalažem sa razgraničenje sa Albancima To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada... To je uvek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo problema. Da li ćemo u tome uspeti ili ne - to je već druga stvar", rekao je Vučić.
 
Po rečima direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, javnost će o "razgraničenju" detaljnije biti obaveštena kada bude postojalo nešto opipljivo. On je na konferenciji pokazao etničku mapu Kosova uz podsećanje da više od 90 odsto tamošnjeg stanovništva čine Albanci. 
 
"Ako do sporazuma Beograda i Prištine ikada u budućnosti dođe Srbi na Kosovu i Metohiji njime mogu da imaju samo više. I Srbija takvim sporazumom, ako će ga biti, može da ima samo više i teritorije, i institucionalne zaštite, i prava za srpski narod, srpsku crkvu, srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji, i naravno više finansijske podrške za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.
 
Pre Vučića o podeli, odnosno korekciji granice, govorili su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Predsednik i premijer Kosova imaju potpuno drugačije stavove - za Tačija je korekcija granice pripajanje takozvane Preševske doline Kosovu, dok Haradinaj smatra da se granice mogu menjati isključivo ratom.
 
O detaljima predloga za razgraničenje koji je izneo Vučić nije mogao da govori ni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji se u Beogradu sastao sa portparolkom ruskog ministarstva spoljnih poslova, piše N1. Dačić je ipak imao oštre kritike za one koji se protive ideji promene granice. Tako je, pred Zaharovom, Dačić govorio o sramoti, licemerima i otvaranju Pandorine kutije.
 
Sa druge strane, naslednik Hašima Tačija na čelu partije i aktuelni predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji, tvrdi da pitanje granica nikada neće biti na dnevnom redu pregovora sa Beogradom.
 
"Suverenost i integritet države su za nas nedodirljivi. Država je za nas sveta i neće biti pregovora o pitanju granica. To je sveto pitanje za nas koje se vezuje sa žrtvovanjem u prošlosti, ali i za budućnost. Biću jasan - Kosovo će ići na dijalog od kojeg očekuje priznanje naše suverene države, Republike Kosovo, i učlanjenje u Ujedinje nacije", poručio je Veselji.
 
Novinar nedeljnika "Vreme" Andrej Ivanji rekao je za N1 da su građani bombardovani informacijama, ali da se ne rasaznaje šta bi moglo da bude rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju. 
 
"Jedino što sigurno znamo je da kompletan ovaj proces oko Kosova ide ka jednom pravcu, ide do jedne, poslednje tačke - a to je da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova", smatra Ivanji.
 
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu najavljena je za počekat septembra.
  • Talac

    11.08.2018 16:12
    Dokle vise Kosovo pa Kosovo? Skoro 50 godina ista prica. A zivoti nam prolaze. Na foru "ocuvanja Kosova" okupirana je i opljackana Vojvodina. Imamo mi mnogo vaznije teme. Sto pre zavrsiti sa priznavanjem, pa svi zajedno u EU i opet nece postojati granice.
  • Bestragija

    11.08.2018 12:21
    Bedno....
    Znaci to da ce bespogovorno da potpise i preda sve sto se od njega i trazilo do sada pa je izdao nalog svim medijima da dobro pripreme to njihovo glupavo biracko telo da "drugacije i bolje nije moglo biti".

    E sad treba dobro postrojiti sve ove cirubu ciriba branitelje Kosova pocackane i skrivene po BGu i NSu koji klicu sa tri prsta i pucaju kroz prozore posle utakmica i javno osuditi za veleizdaju zemlje jer su ostavili taj jadan narod na Kosovu na milost i nemilost ovima dole.To je teska sramota i nevidjeni skandal,ali to smo mi,Srbi,nebeski narod koji je do sada izgubio sve ratove u kojima je ucestvovao i uprkos tome mislimo i dalje da smo najpametniji i najbolji i najlepsi i da se ceo svet urotio protiv nas.Nikako mi nismo krivi nikad nizasta,vec svetske sile i vladari iz senke koji nam kroje sudbinu kao i svima ostalima.

    Pa dobro jutro!!Naravno da kroje,ali isto tako kad si mala,nemocna ali strateski bitna zemlja trebalo je vuci dobre i pametne poteze u svoju korist tu gde smo mogli targetirati i trebalo je lobirati tamo gde nismo hteli ni dinara da damo i ulozimo resurse.Svi nasi susedi s kojima smo posvadjani su mnogo pametnije odigrali karte i sada evo dokle smo stigli mi a dokle oni.

    Kosovo se ne brani iz BGa i NSa niti se peva i zaurlava na prijemima a zemlja je u totalnom rasulu.Nista tu nije niti smesno a jos manje veselo.Narod odlazi iz zemlje svakodnevno,omladina pere sudove i konobarise za minimalac takmicuci se sa ostalim migrantima,vise nas nece ni biti...
  • IvicA bez marice

    11.08.2018 11:38
    Krsenje ustava i zakona, a za krsenje ustava i zakona, ide se u zatvor, ili to ne vazi za sve gradjane Srbije? Svi na vlasti su IZABRANI GRADJANI ali i dalje GRADJANI Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.