Dodik: Srbija treba da traži sever Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslaničkih mesta, mesto premijera ili predsednika države.
"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo", rekao je Dodik za "Blic" i dodao da misli da te spremnosti nema.
 
On je dodao da smatra i da bi četiri opštine sa severa tebalo da se reintegrišu u sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarodni standardi za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i crkvene imovine kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti.
 
"Istorija nekad popravi svoje greške, ali sve zavisi od ljudi", rekao je Dodik.
 
On je naveo da, kada je pitao u Briselu što ne prihvate da se te četiri opštine reintegrišu u Srbiju, da su mu rekli da od njih to niko nije tražio.
 
Predsednik RS je ocenio da je problem srpske politike u tome što ništa ne tražimo već samo očekujemo.
 
"Ovo je vreme srpskog traženja, a ne očekivanja da vam neko nešto da", zaključio je Dodik.
 
Komentarišući to što je rekao da će, ukoliko dođe do toga da se za Kosovo obezbedi stolica u UN, to isto tražiti i za RS, Dodik kaže da uopšte ne krije da je njegov politički cilj da se RS osamostali i bude nezavisna država.
  • @fk

    13.08.2018 16:27
    Gospodin je sa mladine strane. Otud veza.
  • Zoran

    12.08.2018 21:49
    @Jova
    "U Novom Sadu i Beogradu svaki albanac slobodno živi i uvek je živeo i radio slobodno"

    Da li se secate masovnog paljenja albanskih pekara u Novom Sadu ?
  • Milan

    12.08.2018 21:22
    milan.taborin@triera.net
    Krajnje vreme je da srpska politika jednom shvati šta želi,da odredi svoje državne granice i počne rešavati srpsko nacionalno pitanje i posveti posebnu pažnju demografskom problemu. Podela KiM je jedini ispravni put,jer ako bi se i nekim slučajem desilo da celo KiM pripadnu ponovo Srbiji,to bi bila kataklizma i katastrofa za srpski narod.Ti razni analitičari,crkveni dušebrižnici,politikanti i svi oni koji žele zlo Srbiji se zalažu da se problem KiM nikada ne reši,hoće celo KiM i svakodnevno šire razna lupetanja.Albanci-šiptari na KiM su realnost kao i naši Srbi i mora se imati u vidu da je kompromisno rešenje-podela jedina prava opcija i da su mnoge zemlje,naravno kršeći međunarodno pravo priznale Kosovo kao državu.Srbija mora angažovati sve svoje prijateljske države da ubede SAD da je ponuđeni predlog realan,obezbeđuje trajan mir i dobre odnose.Ključ rešenja leži u SAD i srpska diplomatija je puno izgubila vremena,energije i celi srpski materijalni i duhovni razvoj je u stagnaciji zbog tog KiM,jednom to treba shvatiti.Mirno rešenje koje predlaže g.predsednik Vučić je mudro i optimalno.Dosta je bilo ubijanja,trvenja,ratova,a oni koji žele celo KiM i odlaganje rešenja problema,ne žele Srbiji i srpskom narodu ništa dobro,već samo zlo i patnju. Sada je istoriski trenutak da se taj problem reši uz ogromne ustupke srpske diplomatije i ako se izvrši podela,onda Srbija mora biti veoma zadovoljna i neizmerno zahvalna SAD.Budimo mudri i pragmatični!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija