Isplata roditeljskog dodatka retroaktivno do kraja godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da će razlika u roditeljskom dodatku za drugo, treće i četvrto dete, roditeljima biti isplaćena do kraja godine.
Isplata roditeljskog dodatka retroaktivno do kraja godine
Foto: Pixabay
Đorđević je tako odgovorio na pitanje da li je do njega došla informacija da još nisu počele da se sprovode mere za podsticanje rađanja koje su stupile na snagu 1. jula, odnosno da pojedini roditelji i dalje dobijaju stari iznos - za drugo dete 6.000 umesto 10.000 dinara.
 
"Zakon je počeo da se primenjuje 1. jula, za nešto retroaktivno, za nešto ne. Kad su u pitanju drugo, treće i četvrto dete, za njih će biti, retroaktivno, isplaćena razlika do kraja godine, u narednih šest meseci. Finansijska sredstva imamo, ona su obezbeđena", rekao je Đorđević za konferenciji za novinare nakon sednice SES-a.
 
Upitan za kašnjenje isplata naknada porodiljama, Đorđević je istakao da tih kašnjenja više nema i da se isplaćuju najkasnije do 20. u mesecu, za prethodni mesec.
 
Pojasnio je da je izmenjen zakon, upravo da ne bi više bilo kašnjenja, jer je ranije, kaže, postojao "korak više", odnosno poslodavci su isplaćivali naknadu, a onda morali državi da pruže dokaz da su platili porodilji, kako bi im država refundirala ta sredstva.
 
Sada je, navodi, predviđeno da država isplaćuje direktno porodiljama, od trenutka kada odu na porodiljsko bolovanje.
 
"Nema kašnjenja. Odredili smo da 20. u mesecu bude datum za isplatu, vodili smo rečuna o isplati plata i penzija, kako ne bismo opteretili trezor, tako da ništa ne kasni", rekao je Đorđević.
  • Radmila

    23.12.2018 22:06
    Bice 20.a opet nista
    Zar je moguce da nema isplate 20.a kazu novac obezbedjen....Sramota
  • Maja

    13.08.2018 18:08
    Zbunjena...
    Pa ako su finansijska sredstva obezbedjena, ne razumem zasto je problem uplatiti onoliko koliko porodilji pripada po novom zakonu od 01.07.2018. Nije valjda toliko nepismen kadar na odredjenim radnim mestima?!
  • Pićuka

    13.08.2018 17:44
    Sva sreća da su mladi pa će dočekati. Koliko penzionera nije dočekalo da im vrate penzije, to vrate je besmislen izraz u ovom slučaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.