Nova opasna igra izazova širi se društvenim mrežama

Posle "Plavog kita", opasne igre izazova zbog koje su neka deca izvršila samoubistvo, pojavila se nova igrica "Momo", koja se širi preko aplikacije "Watsapp".
Igra je namenjena najmlađim korisnicima, a posledica igre takođe može da bude i samoubistvo, ukazuju stručnjaci.
 
Počinje tako što se korisnici izazivaju da kontaktiraju s Momom, likom žene uznemirujućeg izgleda, sa veoma krupnim očima, za koju se smatra da je inspirisana horor lutkom japanskog umetnika Midorija Hajašija koji, inače, nema nikakve veze sa igricom. Kako prenose pojedini strani mediji, nakon što deca kontaktiraju s Momom, zadaje im se serija ozbiljnih izazova, a ukoliko neki odbiju, sledi kazna, i na telefon počnu da im stižu preteće poruke i zastrašujuće fotografije.
 
Bizarna igrica prijavljena je u Argentini, Meksiku, SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Latinskoj Americi, a počela je da se širi i po Evropi. BBC je preneo da se sumnja da je povezana sa samoubistvom dvanaestogodišnje devojčice iz Argentine.
 
Prisutnost igre "Momo" nije zvanično potvrđena u Srbiji, niti je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada imao prijave u vezi sa tom pojavom, kaže državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić. Navela je i da je Ministarstvo u kontaktu sa inspektorima iz MUP-a, iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal i precizirala da oni nisu imali prijave u vezi sa ovom igrom.
 
Ni savetnicima Nacionalne dečje linije (NADEL), kojima se deca mogu obratiti za podršku u slučaju da imaju bilo kakav problem, nisu se javljala deca povodom ove igrice. Rukovodilac NADEL-a Željka Burgund kaže da su prošle godine, kada je bio aktuelan "plavi kit", zvala deca koja su bila uplašena ili nisu znala kako da reaguju, ali i zabrinuti roditelji.
 
Savet je uvek da se u takvoj situaciji obrate roditeljima, ali i policiji i daju svoje telefone na uvid. Najbolji način da se spreče tragični ishodi je prevencija, a Burgund ističe da je važno da roditelji obrate pažnju sa kim deca komuniciraju, da razgovaraju sa njima i upozore ih na opasnosti koje ih vrebaju, ali i da škole i kompletna javnost skreću pažnju na takve stvari.
 
Savet za roditelje je da obrate pažnju na ponašanje svoje dece na internetu, podvukla je Tatjana Matić i dodala da su edukacija i prevencija ključni u borbi protiv zloupotreba novih tehnologija i opasnosti koje one potencijalno nose sa sobom, naročito kada su u pitanju deca i mladi. Kako je rekla, roditelji u razgovoru sa decom treba da im ukažu na opasnosti komunikacije sa nepoznatim osobama, kao i da ne prihvataju takvu komunikaciju, niti da odgovaraju na upite i zahteve sa nepoznatih naloga i veb adresa.
 
Broj telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu je 19833, poziv je besplatan, a pitanja i prijave mogu se poslati i elektronskim putem, preko internet sajta www.pametnoibezbedno.gov.rs, preko društvenih mreža, ili na mejl bit@mtt.gov.rs.
  • Sara

    16.08.2018 07:39
    Na
    Dajte deci da procitaju knjigu 'Đavolji potpis' dr Dušana Vulete. Sve će im biti jasno. Odraslima je svakako preporučujem.
  • Bob Rock

    15.08.2018 21:44
    @@Novosadjanin
    Ne mogu da se složim sa relativizovanjem uloge dilera, droge, države, i slično. Veoma je važno pričati sa detetom, ali to i dalje ne blokira uticaj detetove okoline. Samo društvo deteta u školi mnogo utiče na razvijanje njegovih stavova, jer dete dok se razvija ono što čuje od roditelja usklađuje sa onim što čuje od okoline. I tu lako dete može doći do zaključka da "ćale preteruje, a keva nepotrebno drami ili paniči".

    Idealno je ako detetova rodbina potvrđuje detetu sve pozitivno čemu ga roditelji uče, i ako je i njegovo društvo prihvatilo slične stavove.
  • @Novosadjanin

    15.08.2018 20:22
    Slazem se, i dodajem, paralela tome je nekadasnje pre internet ere, a i danas aktuelno, svaljivanje sve krivice za drogiranje svog deteta na dilere, drogu, drzavu, sve sve, osim samog sebe koji svoje dete nije gledao kad je bilo presudno. Dok ne dodju godine kad je dete uopste izlozeno aplikacijama, izazovima, dilerima... ti si ga vec zastitio ili nisi onim sto si ga ucio, a ako nisi, tesko da ce iko moci kasnije. Od drzave ne ocekujem da spasava i krpi rupe neodgovornih roditelja, nego da sprecava vrlo konkretne silovatelje, zlostavljace, nasilnike. I najvaznije, ako ti nisi prva osoba kojoj ce se dete instinktivno obratiti, od predskolskog uzrasta, pa zauvek, i to momentalno kad ima problem, i to apsolutno bilo koji problem, nije do deteta, nije ni do vrste i stepena problema, nego si pao na ispitu roditeljstva i nema popravnog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.